Webbanalysföretaget Net applications sammanställer varje månad siffror för hur många som använder de olika webbläsarna som erbjuds i dag. Julirapporten visar att Microsoft båda webbläsare Internet explorer och Edge tillsammans har 15,4 procent av marknaden. Mozillas Firefox tar hem 9,7 procent av användarna. Det är dyster läsning för de båda företagen som dessvärre fått vänja sig vid dalande siffror, skriver Computerworld.

Läs också: Sugen på ny webbläsare? Här är åtta alternativ värda att kolla in

För resan neråt har pågått länge. I tio års tid har rapport efter rapport visat hur konkurrenten Google med Chrome växt sig allt starkare och framför allt Microsoft har tvingats se på när deras andelar sakta äts upp. Undantagen har varit få. Under de senaste 24 månaderna har Microsoft tappat marknadsandelar i 19. Jämfört med juli 2017 har de tappat 31 procent av sina användare. Fortsätter resan mot botten i samma takt kommer de nästa sommar vara nere på dryga tio procent.

Mozilla Firefox tappar användare även de, om än inte lika synbart. Nu har de strax under tio procent av marknaden, en minskning med 21 procent jämfört med förra året. Men Firefox har vänt vid tidigare tillfällen. För två år sedan låg de på 7,7 procent av marknadsandelarna. Företaget lyckades klamra sig fast, och klättrade efterföljande år upp till 13,1 procent.

Läs också: Aj då! Forskare har lyckats knäcka flera webbläsares Spectre-skydd

Mörkare ser det ut för Microsoft. De har i raskt takt tappar användare sedan 2014. Den negativa trenden började redan några år tidigare men tog fart rejält för tre och ett halvt år sedan. Då var rollerna de omvända och Microsofts webbläsare dominerade med nära nog 60 procent av användarna.

Blickar man framåt ser det något illavarslande ut. Edge är i dag den webbläsare som ingår i Windows ekosystem. Internet explorer har mer eller mindre förpassats till historieböckerna. Vilket också gör att användarna överger Internet explorer. Men de går inte över till Edge. Webbläsaren har inte gått hem hos konsumenterna. I juli var det bara 11,5 procent av alla Windowsdatorer som använde den föreskriva webbläsaren.

Där det finns förlorare finns det oftast också en vinnare, i detta fall är det Google. Inga överraskningar där. Chrome sitter stabilt på tronen med två tredjedelar av användarna. I den här takten kommer 70 procent av alla världens datorer använda Chrome för att nå internet.