Sedan finanskrisen 2008 har börsen i USA stadigt växt sig starkare. Nu är vissa investerare rädda att Elon Musks besked om avnotering av Tesla kan vara ett tecken på marknaden är på väg att överhettas, skriver Reuters. Ett lånefinansierat utköp kan i nuläget ses som ett illavarslande tecken, även om det krävs något mer för investerarna att lägga benen på ryggen. Dessutom kan Elons Musk till synes oskyldiga tweet bryta mot bestämmelser som reglerar börshandeln. 

Läs också: Elon Musk vill ta bort Tesla från börsen

Förslaget som presenterades, i sann 10-talsanda, på Twitter gjorde gällande att an avnotering kan bli aktuell när aktien når 420 dollar. Bolagets totala värde skulle då landa på 72 miljarder dollar. Och det är just detta som fått analytiker och branschkännare att se orosmoln på himlen.

– Ett stort lånefinansierat utköp av ett bolag ökänt för att bränna pengar skulle vara ett tydligt tecken på att vi nått uppgångens absoluta topp. Den här typen av beteende ser vi ofta vid just där marknaden svänger, säger Mike O’Rourke, chefsstrateg på fondbolaget Jones Trading

Andra såg på beskedet med helt andra ögon och menade att Tesla är undantaget som bekräftar regeln. Wall Street tycks ha ett hatkärleksförhållande till elbilstillverkaren och dess vd.

– Jag tror inte att nyheten kring Tesla säger oss någonting om marknaden i stort. Snarare speglar det Elon Musks personlighet och hur mycket han hatar att stå tills svars inför aktieägare och kortsiktiga krav på framgång, säger Robert Phipps från Per Sitirling capital management.

Det ska påpekas att detta är en affär som är långt ifrån klar. Det kan till och med hända att den aldrig blir av. Elon Musk säger sig ha finansieringen klar, men bolaget har många utmaningar att ta sig an. Konkurrensen på elbilsmarknaden ökar i takt med att de traditionella biltillverkarna lägger om sin produktion. Tesla bränner pengar som ingen annan och sitter på stora skulder, samtidigt som de har svårt att leverera de antal fordon som utlovats.

Läs också: Tesla bygger eget AI-chipp för självkörande bilar

Men tisdagens besked kan också ha brutit mot en rad av reglerna som gäller i börsvärlden. Att hur som helst skicka ut signaler på detta sätt är inte alltid okej. Man får inte säga att ett företag ska säljas eller köpas om de faktiskt inte på allvar kommer att försöka genomföra affären, skriver CNBC. Det troliga är att tillsynsmyndigheten US Securities and Exchange Commission vill titta närmare på ärendet. Har ledningen kontaktat potentiella långivare, har de skrivit ner något om sina planer, är planerna på riktigt?

Läs också: 
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex