Samsung Groups senaste kvartalsrapport, som kom för två veckor sedan, bjöd på blandad läsning. Totalt sett tuffar det på, rörelseresultatet ökade med 5,7 procent. Chippverksamheten drar in bra med pengar och segmentet växer. Men smartphones är Samsungs stora problemområde – så problematiskt att det nu kan bli aktuellt att lägga ner produktionen i en av fabrikerna i Kina.

Anledningarna ska enligt uppgifter vara svikande försäljningssiffror och ökade kostnader för arbetskraft. För att vända den ekonomiska situationen ska bolaget överväga att stoppa tillverkningen vid sin anläggning i Tianjin i norra Kina. Enligt den koreanska nyhetssajten Electronic Times kan det tyda på att Samsung är på väg att lägga ner fabriken helt och hållet.

Samsung skriver i ett uttalande till Reuters att de ännu inte fattat något beslut om fabriken i Tianjin.

”Hela smartphone-marknaden har problem på grund av en inbromsande tillväxt. Målsättningen hos Samsung Electronics Tianjin Telecom Enterprises är att fokusera på aktiviteter som ökar konkurrenskraften och effektiviteten”, skriver de i uttalandet.

Läs också: Teslas styrelse vill utforska företagets framtid – utan Musk

För bara fem år sedan hade Samsung 20 procent av den kinesiska marknaden. Men den siffran har minskat dramatiskt och nu är de nere på bara omkring en procent. Konkurrensen från kinesiska tillverkare som Huawei och Xiaomi blev för tuff.

På senare år har Samsung framför allt investerat i anläggningarna i Vietnam och Indien. Bland annat öppnade de under sommaren världens största smartphone-fabrik utanför New Delhi. Anläggningen i Tianjin tillverkade 36 miljoner telefoner årligen, en annan kinesisk fabrik i Huizhou tillverkade 72 miljoner. Två fabriker i Vietnam tillverkar tillsammans 240 miljoner telefoner varje år.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018