Bolagets aktie har rusat raskt uppåt på börsen. Värdet har ökat med mer än 64 procent under det senaste året. En språngmarsch som Carter Worth, analytiker på Cornerstone Macro, nu spår närmar sig sitt slut, skriver CNBC. Bland annat bygger han sin analys på uppgifter från branschindex för halvledartillverkare, PHLX semiconducter index.

Index har klättrat rejält, upp 27 procent under året som gått. Vilket bara är sex procent från rekordnivåerna tiden precis innan dotcombubblan, 1 445,90. Men aktien är enligt Worth på väg mot ett slags inbyggt problem.

Läs också: Nvidia släpper tung processor för servrar med AI i fokus

Under de två senaste åren har index över halvledarsegmentet ökat mer än 74 procent. Något som kan jämföras med S&P 500, ett aktieindex över 500 börsnoterade aktiebolag, som vuxit 29 procent. Trots den stora skillnaden anser alltså Carter Worth att en inbromsning är att vänta.

– Vad vi vet är att halvledarindex har nått en ny rekordnivå, men däremot har den relativa prestationen mot S&P 500-index legat kvar. Det är en försämring hur du än ser på det, säger han.

Nvidias andel av halvledarindex uppgår till ungefär åtta procent och företaet är just nu den chipptillverkare som det går näst bäst för i gruppen. Dock noterar han hur aktien rikoschetterat från sin uppåtgående trend vilket tyder på att lugnare tider är att vänta.