Att jobba med it är knappast något unikt i Sverige idag. Tittar man i Statistiska centralbyråns statistik från 2016 var kategorin “Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.” det tolfte vanligaste yrket i Sverige. Och tittar man bara på statistiken för män så var samma kategori det tredje vanligaste yrket hos förvärvsarbetande anställda mellan 16 och 64 år under 2016.

Yrkets vanlighet verkar dock inte spegla av sig på de listor som partierna nu presenterat inför riksdagsvalet. Där är det nämligen påfallande glest mellan de som valt att titulera sig med någon form av it-jobb.

Givetvis påverkas den skrala skaran av it-folk av att många kanske väljer att lyfta fram andra titlar, som exempelvis riksdagsledamot, eller att det ibland inte förekommer titlar alls. Men vi har i alla fall tittat på hur många från de åtta riksdagspartiernas kandidater som har angivit någon form av it-jobb inför riksdagsvalet.

Läs också: Digitaliseringsministern vill få mer muskler – ”bra om man kunde lägga konkreta förslag”

När vi gjorde samma koll inför valet 2014 var det Centerpartiet som var störst, då med 15 politiker som angivit att de har it-jobb. I år har Centerpartiet halkat ner till andra plats, med endast tolv representanter.

Men det är fortfarande grönt i it-toppen. Flest politiker som har angivit it-sysselsättning har nämligen Miljöpartiet, som har 16 it-namn på sina riksdagslistor. För fyra år sedan var den siffran tolv.

Moderaterna var inför valet 2014 det näst mest it-representerade partiet, med 13 namn. I år är man nere på elva, vilket ger en tredjeplats.

Fjärdeplatsen på vår lista hamnar istället hos Liberalerna, med tio namn, att jämföra med åtta för fyra år sedan. Kristdemokraterna, med sina nio namn gör också en rejäl ökning från de fem man hade före fyra år sedan.

Den allra största ökningen av antalet it-arbetare står dock Sverigedemokraterna för. För fyra år sedan var det endast en person som angivit it-jobb. I år är man uppe i sju.

Läs också: Hoppsan! Nu vill riksdagen skrota privatkopieringsavgiften

Samma siffra gäller för Vänsterpartiet. Siffran fem från 2014 är numera sju inför årets val.

Minst antal politiker som angivit att de ägnar sina arbetsdagar åt något it-relaterat har Socialdemokraterna, med endast fyra namn, en halvering från 2014 års siffra, åtta. Här kan det dock vara värt att notera att partiet på mer än en tredjedel av sina riksdagslistor, tio av 29 valdistrikt, inte har angivit några titlar alls.

Nästa sida: Här är partiernas it-folk