I branscher som ofta uppfattas som gammalmodiga finns det företag i framkant som redan har hoppat på AR-tåget. Det rapporterar CIO.com. Här ser vi hur teknik som Hololens och Google Glass – men också från mindre välkända leverantörer – hjälper team att samarbeta, eliminerar problem på ett tidigt stadium och bringar reda i enorma fabriker.

Fedex och ODG: nödlandning av brinnande flygplan

Det som inte får hända händer: det börjar brinna i cockpit. Piloten får på sig syrgasmask, men röken är så tät att han inte ser instrumenten. Med hjälp av en virtuell instrumentbräda som visas i ansiktsmasken lyckas han ändå nödlanda.

Det här är inte science fiction, utan på planeringsstadiet hos Fedex Express, som flyger gods kors och tvärs. De testar en syrgasmask kombinerad med smartglasögon från leverantören ODG, som fått det stiliga namnet Smoke Assured Vision Enhanced Display – S.A.V.E.D. Piloten kan få se en virtuell version av instrumentpanelen samt video från en kamera på utsidan av planet. Operativsystemet är Android.

Volkswagen och Insider Navigation: vägvisare i jättefabriken

Volkswagen använder ett AR-system för att hjälpa fabriksarbetare hitta i de enorma anläggningarna. Var de än befinner sig kan de få vägbeskrivning till en specifik maskin, och när de är framme kan de få instruktioner och annan information de behöver projicerade.

Lösningen provas just nu ut på Volkswagens fabrik i Zwickau, som täcker cirka 1 800 000 kvadratmeter. Positioneringslösningar med ”beacons” valdes bort av ekonomiska skäl och av oro för radiostörningar. Istället provas teknik från österrikiska Insider Navigation. Efter att anläggningen dokumenterats med kamera och vidvinkelbojektiv bygger systemet upp ett ”punktmoln” som det sedan kan navigera efter, och känna igen sig i omgivningarna med hjälp av kameran i en mobiltelefon eller surfplatta.

Boeing, Google och Upskill: kabling utan felmarginal

Boeing drar tusentals kilometer kablar om året när de bygger och servar flygplan, och olika plan av samma modell kan ha olika kablagekonfigurationer. Det kan ta timmar för en tekniker att jämföra olika ritningar på en laptop med hur det ser ut inuiti flygkroppen.

Med en företagsversion av Google Glass, och mjukvaran Skylight från Upskill, har Boeing fått ner reparationstiden med en fjärdedel. Teknikern kan se kabelritningar i glasögonen och navigera bland steg-för-steg-instruktioner med röstkommandon, så att gränssnittet är helt hands-free – inget mer bytande fram och tillbaka mellan laptop och kabeldragning. Teknikern kan också strömma video från sin glasögonkamera till andra, så att flera experter kan samarbeta även om de inte fysiskt får plats i utrymmet. Här har AR inte bara snabbat upp processen, utan också fått ner felprocenten.

Läs också: Ballonger och drönare nästa för Googles moderbolag

Aecom, Trimble, Microsoft: rundturer i invecklade byggprojekt

Ingenjörsföretaget Aecom använder blandad verklighet för att hjälpa arkitekter och ingenjörer på olika kontinenter att visualisera stora, invecklade byggprojekt.

Med Microsoft Hololens kan utspridda team projicera 3d-modeller som virtuella hologram på var sitt håll och gå igenom dem tillsammans. En ingenjör kan upptäcka en balk som inte placerats optimalt, och underleverantörer av olika komponenter kan se hur deras bitar passar in i det större pusslet och rätta till missuppfattningar på ett tidigt stadium. Samarbets- och nätverkslösningarna som används kommer från Trimble.

Aecom
Foto: Aecom

Aecom använder idag blandad verklighet i Denver, London och Hong Kong. Ett projekt där tekniken har använts är Serpentine Galleries arkitekturutställning i London, där olika arkitekter varje år bjuds in att rita tillfälliga paviljonger, som ofta ligger i byggteknisk framkant.

GA Smart Buildings och Trimble: hologram i bygghjälmen

Franska firman GA Smart Buildings har upptäckt att tvådimensionella ritningar på tredimensionella byggarbetsplatser är en felkälla som bidrar till merkostnader och förseningar i branschen. Lösningen ska bli en AR-bestyckad bygghjälm från Trimble.

Bygghjälm med AR
Foto: TrimbleBygghjälm med AR.

GA Smart Buildings prefabricerar byggblock i en fabrik, som sedan ska sammanfogas till hus ute på fältet. Det är där det kan gå snett. AR-systemet kan bistå med att projicera en 3d-modell av hur det ska se ut rakt på den verkliga byggmiljön, i skala 1:1. Det används också för kommunikation med experter på kontoret när det uppstår oklarheter.

Läs också: Nu vill HP kränga VR till företagen: ”tekniken är mogen”

Acuvein: säkrare nålstick – mitt i prick

Spruträdd? Då är det här tillämpningen för dig. Ett företag som heter Acuvein har tagit fram en kombination av laserskanning och AR som ska göra det lättare att träffa rätt med första sticket. En handhållen enhet skannar av patientens blodkärl med infraröd laser, och projicerar en tydlig dem av dem direkt på huden.

Foto
Foto: Acuvein

Enligt Acuvein ger tekniken 3½ gånger bättre chans att sticka rätt på första försöket – alltid något.

IDG News