Svenskt bolag blir brittiskt
Brittiska ITRS-koncernen, som jobbar med realtidsövervakning och analys för finansiella tjänster, köper det Stockholmsbaserade OP5, vars övervaknings- och logganalysprodukter ärt byggda på öppen källkod.
– Med en kombinerad erfarenhet på nästan fyra decennier har OP5 stor styrka i nätverks- och infrastrukturövervakning och logganalys, medan ITRS jobbar med några av de mest krävande kunderna på finansmarknaden. Det här förvärvet skapar en möjlighet att utnyttja kompetens och erbjudanden till förmån för våra kunder, säger ITRS vd Guy Warren och utvecklar:
– ITRS och OP5 kommer fortsättningsvis att självständigt fokusera på sina respektive kärnmarknader, samtidigt som vi skapar värde för kunderna inom områden som kapacitetsplanering, nätverksövervakning och logganalys. Det gör att vi kan utnyttja investeringen i forskning och utveckling på en större marknad och till en större kundbas.
– It-experter litar dagligen på lösningar från OP5 för sina affärskritiska It-tjänster. Vi löser våra kunders problem genom att hitta, förebygga och proaktivt lösa it-incidenter. Att bli en del av ITRS Group kommer att ge oss nästa steg i vår tillväxt och globala räckvidd samtidigt som vi förbättrar våra erbjudanden, säger OP5:s vd Jonas Vestin.
OP5 kommer att fortsätta under sitt eget varumärke och Jonas Vestin tar nu plats i ITRS-koncernens ledningsgrupp.
Och brittiskt bolag blir svenskt
Ögonsensorföretaget Tobiis största affärsområde, Tobii Dynavox, köper brittiska Smartbox Assistive Technology för 11 miljoner pund, motsvarande cirka 130 miljoner kronor.
– Förvärvet ger Tobii Dynavox möjligheten att erbjuda sina kunder Smartbox branschledande kommunikationsmjukvara Grid tillsammans med sina egna ögonstyrda och pekskärmsbaserade produkter, säger Fredrik Ruben, affärsområdeschef för Tobii Dynavox.
Smartbox har runt 70 anställda och nettoomsättningen 2017 uppgick till 9,3 miljoner pund, motsvarande cirka 110 miljoner kronor. Vinstmarginalen ligger i linje med Tobii Dynavox. Förvärvet väntas vara fullbordat den 1 oktober 2018.
CAG fimpar Västerås
Konsultbolaget CAG kränger nu av sitt dotterbolag CAG Mälardalen till Headlight Invest. Enligt CAG så speglar avyttringen bolagets strategi där man vill fokusera på att vara it-specialistkonsult i storstadsregioner, plus det faktum att man har en uttalad kundsegmentsinriktning mot bank och finans, hälsa, vård och omsorg samt försvar. Och där passade inte CAG Mälardalen in.
Konsultkollegan Headlight finns primärt i Örebro, Västerås och Borlänge och har runt 65 anställda med en omsättning på 73 miljoner kronor under 2017. Headlights Västeråskontor slås nu samman med CAG Mälardalen, och vd för den nya verksamheten blir Tomas Täuber, som varit vd på CAG Mälardalen.
– Vi är nöjda med att CAG Mälardalen får en ny bra ägare i form av Headlight Invest. Vi kommer att fortsätta samarbeta med Headlight vid tillfälle framöver, när gemensamma kunder och uppdrag ger tillfälle till det, säger Åsa Landén Ericsson, vd för CAG Group.
– Förvärvet ger Headlight en stark position på marknaden i Västerås. Vår ambition är att växa på våra befintliga orter och detta är ett viktigt steg i den satsningen, säger Dan Larson, huvudägare i Headlight Invest.
Frontit växlar upp med ny ägare
Konsultbolaget Frontit tar in Priveq Investment som ny huvudägare för sin fortsatta expansion. Sedan 2007 har bolaget ägts och aktivt drivits av en enskild huvudägare, Pierre Bjurhager, tillsammans med ledning och övrig personal.
Idag har Frontit vuxit med kontor i Stockholm, Sundsvall, Västerås, Örebro, Norrköping och Malmö och cirka 190 anställda. Nu vill man alltså ta nästa steg med Priveq som ny huvudägare. Bolagets inriktning och tillväxtresa fortsätter dock som tidigare, med vd Anneli Angeling tillsammans med företagsledning och medarbetare. Tidigare ägare kommer fortsatt att ingå i ägargruppen.
– Vi är imponerade över hur Frontit genom sitt tjänsteerbjudande skapat sig en nischad position på den svenska marknaden. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans framöver och aktivt bidra till Frontits framtida tillväxt- och utvecklingsresa, säger Henrik Westfeldt, partner på Priveq.
– Vi är väldigt glada över att Priveq är ny tillväxtpartner till Frontit. Vi ser fram emot att ta nästa steg i vår utveckling och är övertygade om att Priveq, med sin breda erfarenhet från över 100 tillväxtbolag, kommer att kunna bidra till en spännande utveckling framöver, säger Anneli Angeling, VD på Frontit.
Nästa ärende för Addnode
Konsultkoncernen Addnode Group köper nu nästa mjukvarubolag. Den här gången handlar det om Landborgen, ett bolag som tillhandahåller ärendehanteringssystem för svenska kommuners tillstånds- och tillsynsverksamhet. Bolaget omsätter cirka 10 miljoner kronor.
– Offentlig sektor i Sverige har som målsättning att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Med Landborgen som del av Addnode Group kan vi erbjuda våra kommunkunder en än mer sömlös och integrerad ärendehantering. Detta stärker vår position som ledande leverantör av dokument- och ärendehanteringssystem till hållbara städer och samhällen, säger Andreas Wikholm, divisionschef för Addnode Group Process Management.
– Vi är glada att bli en del av den i vårt tycke mest kompetenta och framåtsyftande företagsgruppen på marknaden. Våra satsningar på e-tjänster och mobila lösningar kuggar väl in i vad som sker inom övriga delar av Addnode Group, säger Landborgens vd Göran Nordegren.
Acando gränshandlar
Konsultbolaget Acando stärker sin befintliga Netsuite-verksamhet genom att köpa Alterview Net Solution. Med det nya bolaget uppger Acando att man skapar Sveriges största och mest erfarna Netsuite-organisation, som från och med övertagandet den 1 september kommer att bestå av drygt 30 personer.
– Acando har en mycket stark position inom affärssystem sedan tidigare och vi vill nu utnyttja vår spetskompetens inom affärssystem till att ytterligare accelerera tillväxt inom Netsuite. Vi har sett ett snabbt ökande intresse för plattformen under det senaste året och kommer med förvärvet av Alterview skapa ett fundament för fortsatt expansion både inom och utanför Sverige, säger Christer Norrman, Sverigechef för Acando.
Och det är inte det enda förvärvet från Acando. I Norge köper man dessutom September BI, som vilket namnet antyder är specialiserat på analyticslösningar, främst med inriktning mot retail, med kunder som XXL, Intersport, G-sport, Nille och Vita. Den 3 september tar Acando Norge över 100 procent av aktierna i September BI, som har cirka 20 anställda.
– Retailbranschen står mitt i en omfattande transformation. Modern teknologi gör att den digitala kundupplevelsen i den fysiska butiken blir verklighet. Kunderna ställer högre krav, och önskan om en individuell och anpassad kundupplevelse ökar. Genom förvärvet av September BI stärker vi vår kompetens och förmåga att leverera retaillösningar, samtidigt som vår styrka inom digitala lösningar, IoT och Analytics kan kombineras i innovativa lösningar till våra kunder, säger Sven Ivar Mørch, vd på Acando Norge.
Xllnc fortsätter handla
Xllnc, som i juni köpte klassikern Supplies Team, har nu gjort ytterligare ett förvärv. Den här gången i Norge, där man köper Timetech, som främst jobbar med logistik, där bolagets nav utöver Norge finns i USA, Brasilien och Malaysia. Totalt betjänar man kunder i mer än 125 länder.
– Vi är väldigt glada över att samarbeta med Xllnc och därmed kunna erbjuda våra kunder större värde genom att ge dem tillgång till Xllncs breda portfölj av tjänster, inklusive det branschledande device-as-a-Service-erbjudandet som kompletterar de tjänster vi erbjuder idag, säger Timetechs vd Rune Haraldsen.
– Timetech hjälper oss att snabbt växa vår verksamhet samt ger oss ännu fler möjligheter i Norge och utomlands. Dessutom kommer förvärvet göra det möjligt för Xllnc att fortsätta att förenkla våra kunders liv genom att ge dem det stöd de behöver över hela världen genom att utnyttja Timetechs befintliga globala leveransnätverk, säger Gunnar Fransson, vd för Xllnc Group.
Högkostnadsskydd för Evry
Evry har tecknat ett avtal med Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV. Det nya samarbetet innebär leverans av it-tjänster inom områdena infrastruktur, service desk och arbetsplats. Samarbetet dras igång efter årsskiftet.
TLV är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i högkostnadsskyddet och vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Avtalet är långsiktigt och drar igång i början på 2019 och ska pågå fram till slutet av år 2023. Från och med år 2024 finns möjligheten att förlänga samarbetet i ytterligare två år.
– Vi är mycket stolta över förtroendet från TLV och ser fram emot att påbörja ett samarbete med dem. Vår vision är att bidra med smarta lösningar som i sin tur kan medverka till att regeringen når sitt mål att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa år 2025. Det ska bli väldigt roligt att få vara med på TLV:s digitala resa, säger Bengt-Göran Kangas, ansvarig för Public Sector & Healthcare på Evry.
Nordnetnätets nyckel
Den nordiska nätbanken Nordnet flyttade i mars sitt huvudkontor till Tullverkets gamla lokaler på Alströmergatan. Efter en upphandling under hösten valde Nordnet Conscia Netsafe som leverantör av nätverk, service och support.
– Vi har en digital bank i själen och för oss måste ett nätverk fungera och vara helt säkert, alltid och överallt. Därför valde vi att jobba med Conscia Netsafe, vars designprocess, snabbt tillgängliga experter och lättanvända portal borgar för en trygg it-miljö, säger Gustaf Ekwall, ansvarig för it-infrastruktur på Nordnet.
– Nordnet har redan jobbat med digitalisering och effektivitet som främsta konkurrensmedel i över ett decennium. Vi är därför mycket stolta att få bistå dem med validerade it-infrastrukturlösningar och kvalificerad support, säger Conscia Netsafes vd Bengt Lundgren.
Googles moln flyttar in hos Interxion…
Datacenterbolaget Interxion meddelar nu att företaget erbjuder dedikerad åtkomst till Google Cloud Platform från företagets alla datacenter i hela Europa, där Stockholm är en av de aktuella platserna. Det sker via Cloud Connect, som är Interxions tjänst för att koppla upp sig mot olika molntjänster.
Interxion skriver att kunder som använder tjänsten får redundant direktåtkomst till GCP från flera storstadsområden, med garanterad SLA med 99,99 % tillgänglighet utan att själva behöva skapa egna kostsam och komplex nätverkslösning.
– Vi ser en stark efterfrågan på privata uppkopplingstjänster till GCP eftersom kunderna vill utnyttja fördelarna av hela Googles portfölj av molntjänster via en säker, effektiv och kostnadseffektiv förbindelse. Genom co-location hos Interxion kan företag koppla ihop sitt privata moln till Google Cloud, liksom till de flesta andra ledande molnplattformar, vilket gör det enkelt att bygga en hybrid- eller multi-cloud arkitektur, säger Vincent in't Veld, ansvarig för Platforms på Interxion.
– Dedicated Interconnect och Partner Interconnect ger Google Clouds kunder ännu fler anslutningsmöjligheter för hybridmiljöer. Tillsammans med Interxion gör vi det enklare för kunderna att utvidga sin egna infrastruktur till Google Cloud Platform, säger John Veizades, produktchef på Google Cloud.
Sedan tidigare är Azure, AWS, Oracle Cloud och IBM Cloud också tillgängliga via Cloud Connect hos Interxion.
… och Digiplex tar in AWS
Datacenterbolaget Digiplex meddelar att Amazon Web Services har valt bolagets datacenter Ulven i Oslo som sin primära bas för den första norska utbyggnaden av Amazon Web Services tjänst AWS Direct Connect.
AWS Direct Connect ger en dedikerad nätverksförbindelse till AWS molntjänster, och för Digiplex innebär det att bolagets datacenter i Ulven blir den primära hubben för anslutning till alla AWS-tjänster på den norska marknaden.
Offentliggörandet ska framför allt ses i ljuset av att AWS planerar att etablera tre stora datacenter i Sverige, vilket väsentligt utökar deras närvaro i Norden.
– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda AWS Direct Connect på den norska marknaden. Genom att fördjupa vårt samarbete med AWS kan vi erbjuda våra kunder och våra kunders kunder enkel och direkt tillgång till molnet genom AWS Direct Connect. I dagens digitala värld är datacentret ett sammankopplat ekosystem som hanterar affärskritiska transaktioner, säger Digiplex vd Gisle M. Eckhoff.