EU:s politiker är inte längre så övertygade om att frivilliga åtgärder räcker för att komma till rätta med hatiskt innehåll på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube. Fram tills nu har gemensamma och interna uppförandekoder reglerat innehållet på plattformarna – men rasistiska inlägg, hot och annat extremt innehåll har levt kvar.

Nu överväger EU lagstiftning för att komma tillrätta med problemen, skriver Engadget och hänvisar till Financial Times. Innehåll som enligt polismyndigheter kan kopplas till terrorism ska raderas, och det fort. Inom en timme från att de fått meddelandet från polisen. De i dag frivilliga riktlinjerna skulle alltså bli absoluta krav.

Läs också: Här är GDPR-smockan som kan drabba en femtedel av svenskarna

EU-kommissionär Julian King, med ansvar för säkerhetsfrågor, kunde inte gå in på några detaljer. Men säger att lagstiftning är ett nödvändigt steg att ta eftersom myndigheterna inte sett någon förbättring med de rutiner som nu gäller.

Ett första utkast väntas vara klart i september. Men det kan dröja innan lagen blir verklighet. Lagtexten måste gå sin väg genom EU:s lagstiftningsprocess, parlamentet måste rösta och medlemsländerna måste säga sitt.

Stora sajter som Youtube och Facebook har resurser att hantera lagkraven utan större problem. De säger sig själva ofta hitta extremistiskt innehåll innan polisen. De kan också vid behov anställa fler personer för att moderera innehållet. Däremot kan utmaningen vissa sig vara mer ansträngande för mindre plattformar. Även de måste plocka bort innehållet inom given tidsram.