I förra veckan sjönk chipptillverkaren Nvidias aktie i samband med att rapporten för andra kvartalet presenterades. Tydligt var att bolaget hade haft för högra förväntningar på försäljningen av grafikkort. Ungefär 82 miljoner dollar saknades. För tydligen är det så att grävandet efter kryptovaluta minskat rejält, skriver Motherboard. 

Redan i somras siade branschanalytiker om sjuknade priser på de avancerade grafikkort som behövs. Mindre efterfrågan, mindre grävande. Behovet av de datorer som används för att lösa de algoritmer som genererar kryptovaluta har minskat. Det går undan i denna branschen, i vintras gav kryptovalutan rejält klirr i kassan. 

Läs också: Priser på grafikkort faller – i takt med kryptovalutorna

Nvidia är inte helt tagna på sängen. Företaget förväntande sig en nedgång i försäljning och andra kryptorelaterade produkter från 289 miljoner dollar förra kvartalet, till omkring 100 miljoner dollar detta kvartal. När siffrorna ställs samman visade det sig dock att det var betydligt värre. Den verkliga försäljningen slutade på, i sammanhanget, blotta 18 miljoner dollar. Det är en nedgång på 93 procent.

”Alltmedan vi förväntat oss att kryptovalutor skulle ha betydelse för året, ser vi inte att det kommer bidra på något sätt framöver”, står det att läsa i rapporten för andra kvartalet.

Tillverkaren kan inte ensam klandras för att ha haft en för positiv syn på marknaden. För bara ett år sedan var det nära nog omöjligt att hitta grafikkort eftersom kryptogrävare la beslag på de som fanns. Och det i större grad än tillverkarna kunde producera nya.

Läs också: Bitcoingrävande ger klirr i kassan för Nvidia – vinsten upp 71 procent

Exakt vad som fått försäljningen att rasa så snabbt är svårt att säga. En bidragande faktor kan vara det faktum att värdet på de främsta valutorna minskat med omkring 70 procent. Kostnaderna för att bryta fram ny valuta blir för höga och riskerar överstiga det faktiska värdet.