I juni förra året köptes DGC upp av riskkapitalbolaget EQT för 2,3 miljarder kronor. Och i maj blev det klart att DGC ska göra gemensam sak med ett annat EQT-förvärv, Candidator. I samband med den sammanslagningen meddelades också att DGC:s vd Jörgen Qwist skulle bli koncernchef för det nya bolaget.

Men så blir det inte, för nu meddelar Jörgen Qwist att han lämnar den nya konstellationen. Och på frågan om han ska lämna redan nu konstaterar han att redan är ett begrepp som kan tolkas på olika sätt.

– Det beror ju lite på hur man ser det. Jag har varit på DGC i 27 år, och som vd i 19 år, säger han och motiverar hur han kom fram till sitt beslut på följande sätt:

– Jag känner att vi har satt en organisation och satt strategin. Och nu när strategin börjar sätta sig och man går in i en operativ fas är det bra om det är en annan vd som gör det. Förhoppningen är att snart lansera ett nytt namn på bolaget.

Läs ocksåBjörn Ivroth lämnar Evry

Han säger att beslutet har vuxit fram under sommaren.

– Jag har haft sommaren på mig att reflektera över min och bolagets situation, och kommit fram till att det är ett bra läge nu att lämna över stafettpinnen till en ny vd och hitta nya utmaningar i livet. Jag är väldigt stolt och tacksam över min tid i bolaget och tror stenhårt på Candidator DGC:s framtid.

Hur länge blir du kvar?

– Jag har lämnat över till ordförande Magdalena Persson. De drar igång rekryteringen av en ny vd nu. Målbilden är att hitta någon utan någon koppling till bolagen. För mig är det svårt att tvätta bort 27 år på DGC, och en ny vd har den fördelen att man inte ens kan tänka tanken att personen skulle vara jävig.

Vad ska du göra nu?

– Jag har sex små barn, och vill ta del av deras uppväxt också. Och det skulle framför allt vara svårt med de resor som det här jobbet innebär. Nu har jag lovat att vara hemma med familjen, och har sagt till min fru att hon helt och hållet äger min kalander tolv månader framåt.

Så du har inte redan gjort klart med något nytt?

– Nej, ambitionen är att hålla mig borta från det helt i tolv månader och fokusera på familjen. Men om ett år blir jag nog tillgänglig.