Falska konton som försöker påverkare väljare i politiska val världen över har blivit en allt vanligare företeelse. Nu har Facebook raderat hundratals sidor eftersom de bedrivit vad bolaget kallar samordnat, förfalskat, beteende (coordinated inauthentic behavior). I ett blogginlägg skriver Facebook att 652 sidor, grupper och konton plockats bort. Sidor som framför allt lagt upp innehåll riktat till människor som bor i Mellanöstern, Latinamerika, Storbritannien och USA, skriver CNBC. Personerna som verkligen ligger bakom kontona har kopplingar till Ryssland och Iran.

”Det här var tydliga kampanjer och vi har inte identifierat någon koppling mellan dem. Dock har vi sett att de använder liknande taktik genom att skapa nätverk av konton som vilseleder andra om vad de är och vad de gör”, skriver Facebook i bloggen.

Läs också: Ny EU-lag kan tvinga Facebook att ta bort extremistiskt innehåll

Ungefär en månad har gått sedan Facebook identifierat en omfattande kampanj med syfte att vilseleda människor inför amerikanska mellanårsvalet i november. I juli plockade företaget bort 32 falska konton och sidor från både Facebook och Instagram efter att bevis för oäkta beteende hittats.

Nu berättar Facebook att man under sommaren fick ett tips från säkerhetsbolaget FireEye om ett nätverk kallat Liberty Front Press. Bolaget påbörjade en granskning av nätverket och identifierade flera sidor och konton med kopplingar till Irans statliga media.

”Vissa har försökt dölja var de befinner sig, och postar framför allt politiskt innehåll om Mellanöstern, men också om Storbritannien, USA och Latinamerika. I början av 2017 ökade deras fokus på USA och Storbritannien”, säger en talesperson för Facebook.

Läs också: Ny undersökning: Så samlar Google in data om sina användare

Gruppen hade 74 sidor, 70 konton och tre grupper på plattformen, samt 76 konton på Instagram. Ungefär 155 000 konton följde åtminstone en av dessa sidor.