IBM har säkrat ett patent för en kaffedrönare, som inte bara flyger omkring på allmänna platser för att leverera koppar utan som också kan förutse när människor behöver lite koffeinpåfyllning.

Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Enheten ska kunna användas på kontor, kaféer eller event, där en förbeställd kopp levereras till den kaffesugne. Genom ansikts- eller röstigenkänning, en elektronisk id-kod eller med hjälp av bluetooth från en persons smartphone garanteras att leveransen når rätt person.

Drönaren ska till och med kunna leverera kaffet proaktivt genom att förutse när en person behöver en kopp. Detta genom att bedöma en människas sömnkvalitet via till exempel ett aktivitetsarmband, elektroniska kalendrar (för tid och schema) och biometrilösningar.

Läs mer: IBM-chefen avslöjar AI-modellerna

Man ska dock inte förvänta sig att IBM:s kaffedrönare når marknaden inom den närmaste tiden, skriver CNBC. I ett mejl till nyhetskanalen kommenterar en talesperson för IBM att företaget ”uppmuntrar våra forskare att driva sina intressen även om inte alla deras uppfinningar resulterar i kommersiella produkter”.