I januari presenterade Alphabet en ny affärsenhet inom ramen för deras så kallade "moonshot factory". Något överraskande meddelade Googles moderbolag att de skulle ge sig in i säkerhetsbranschen med nystartade företaget Chronicle. Detaljerna var få och efter att pressmeddelandet skickats ut har inte mycket nytt läckt ut.

Inte förrän nu. I en intervju med amerikanska CNBC avslöjar vd Stephen Gillet mer om planerna och vad som pågått de senaste åtta månaderna. För det första kommer bolaget inom kort lansera sin säkerhetsplattform. Något exakt datum är inte bestämt än, men externa experter ska ha fått en chans att inspektera plattformen. Däribland chefer från andra säkerhetsbolag.

Chronicle är en produkt vuxen ur Alphabets experimentverkstad, avdelningen kallad Other Bets. En brokig skara bolag där man hoppas ramla över nästa stora grej inom tekniksfären. Här ingår Waymo som jobbar med självkörande bilar och Loon som utforskar höghastighetsuppkoppling otillgängliga miljöer. Att säkerhetsbranschen lockar är lätt att förstå. Marknaden väntas enligt analysföretaget Gartner uppgå till 96 miljarder dollar i år.

Läs också: Nu flyttar speljätten King till Googles moln

Det nya företaget har något många andra nystartade techbolag inte har, fördelen att ligga under samma paraply som ett av världens mest välkända varumärken. För de som redan verkar på marknaden kan det väckas en del oro när en konkurrent med enorma resurser i ryggen knackar på dörren. Men Stephen Gillet säger att det inte finns någon anledning till oro. Chronicle ska inte konkurrera med andra säkerhetsföretag. Det var också därför han bjöd in andra chefer för att visa dem plattformen.

– För att visa det att de inte behöver oroa sig erbjöd jag dem och deras teknikchefer tillgång till vår plattform. Vi verkar i en så stor skala, det vi gör – det är inget som de ens skulle försökt sig på, säger han.

Under våren och sommaren har deras produkt testats av en rad företag. Allt från mindre bolag till globala bolag som tillhör de största i världen. De har kommit från hälsovården, myndigheter och finansmarknaden. Planen är att de ska erbjuda säkerhetsanalys i globla skala. Plattformen kombineras med annan Googleteknik inom artificiell intelligens och maskininlärning. En tjänst som vid första anblicken påminner om de som Symantec, Fireeye och McAfee erbjuder. Men Stephen Gillet säger att deras visioner är större än så och ska ses som att de förstärker det säkerhetsmarknaden erbjuder i dag.

De kommer till exempel inte inkludera en vanlig förekommande funktion, den som gör det möjligt att övervaka enheter och varna säkerhetsexperter om något sätter i gång varningssystemet. Istället ska kunderna själva ges en möjlighet att analysera flöden i deras it-miljö. Något som ska vara mycket konstnadseffektivt enligt Stephen Gillet.

Läs också: Ny undersökning: Så samlar Google in data om sina användare

Något annat som talar för att de kommer att lyckas på stor skala är Virus Total, en Google-produkt som lyfts in i Chronicles verksamhet. Det är en helt webbaserad applikation som analyserar potentiella hot utifrån som kommer från url:r och bilagor. Verktyget registrerar också signaturer och känntecken från skadlig kod och skadliga aktiviteter, vilket gör det möjligt för it-säkerhetsavdelningen att avgöra hur pass mycket skada innehåll kan göra. Virus total kom 2004 och köptes av Google 2012.

Stephen Gillet berättar också hur han tror att de kan underlätta problemet med att hitta rätt säkerhetskompetens. Under testperioden säger han att grupperna de jobbat med kan bestått av tre eller fyra personer, som inte alltid ens har rätt verktyg. Med hjälp av plattformens analysverktyg kan även mindre organisationer få de stöd de behöver, säger han.