En lång batalj har pågått mellan danska internetoperatörer och advoktafirman Njord. Där, liksom i andra nordiska länder, har advokatfirman krävt att operatörerna Telia och Telenor ska lämna ut uppgifter om deras kunder. Kunder som enligt Njord utan tillstånd ska ha delat filmer på nätet. Nu har danska motsvarigheten till Högsta domstolen gett sitt svar och det är Telia och Telenor som går vinnande ur striden, rapporterar Torrentfreak.

Ärendet har drivits genom hela det danska domstolssystemet. Från tingsrätten där advokatfirman först fick rätt. Det gillades inte av operatörerna som tog frågan vidare till nästa instans som då dömde till deras fördel. Föga förvånande nöjde sig inte Njords företrädare med detta utan tog det hela till Högsta domstolen, eller Højesteret som det heter i Danmark. Men det gick inte deras väg.

Advokatfirman har gjort sig känd för att ha skickat ut kravbrev till personer de anser ha fildelat upphovsrättsskyddat material. Vad det aktuella fallet handlar om är att de samlat in ip-adresser och sedan vänt sig till internetoperatörerna för att ta reda på vilka som ligger bakom dessa adresser. Något som operatörerna alltså inte kan tvingas till att göra. Inte i Danmark i alla fall.