Först skulle Tesla bort från börsen. Sen var det helt plötsligt inte så längre. Beskedet från företagets vd att möjligen avnotera Tesla kom som en överraskning för såväl investerare som branschkännare. Därpå följde många turer av spekulationer och ryktesspridning. Och nu i helgen tycks Elon Musk ha övergett planerna på att göra Tesla till ett privatägt bolag. En minst sagt rörig historia.

Nu har det blivit dags för investerarna att ventilera de sista dagarnas debacle. Under måndagen väntas deras dom när börshandeln drar igång, skriver Reuters.

I ett blogginlägg publicerat i fredags skriver Elon Musk att hans beslut motiverades av att nuvarande aktieägare sagt att de tyckte det skulle vara bäst om Tesla hölls kvar på börsen. Aktien har hittills sjunkit närmare tio procent sedan den 7 augusti då Elon Musk twittrade att han säkrat finansieringen för ett utköp.

Läs också: Tuff vecka för Tesla: myndighetsgranskning och fuskanklagelser

Investerare har varit mycket skeptiska till hela affären och ifrågasatt om det överhuvudtaget funnits någon finansiär. Men om det låg någon sanning i tweeten och följande blogginlägg skulle det kunna innebära visst lugn för företaget. Biltillverkaren har haft svårt att nå vinst och utan oro för börsens reaktion hade de kunnat fokusera på att få in nytt kapital.

Men i kölvattnet av diskussionerna väntar såväl stämningsansökningar som granskning från ansvariga myndigheter. En vd och styrelseledamot kan inte hur som helst gå ut och påstå sig ha finansiering för en affär, om det inte stämmer.

Vid senaste kvartalsrapporten visade Tesla att de var på väg att nå målen och faktiskt gå med vinst. Under sommaren lyckades de nå produktionsmålen med Model 3, vilket har visat sig vara en betydligt tuffare utmaning än de först trodde. Några ytterligare tillskott i plånboken skulle därmed inte vara nödvändiga.

Läs också: Elon Musk drar ner inom solenergi – stänger anläggningar

Analytiker har tidigare antytt att det kan krävas ytterligare kapital för att stärka investerarnas tro på företaget. Men efter vad som hänt är det inget som bör ske här och nu. Dels för att företaget borde vänta och se om det faktiskt finns intresse från riskkapitalbolag att köpa ut biltillverkaren. Samtidigt väntar en storhelg i USA, Labor Day, och således inget bra tillfälle för större affärer, säger analytikerna.

Den höga värderingen på Tesla har gjort att företaget har kunnat expandera tillverkningen, investera i nya byggnader och kunnat bygga ut nätverket av laddningsstationer. Samt påbörja tillverkningen av mindre bilmodeller.