I maj nästa år är det val till EU-parlamentet. Och unionens politiker är säkra på en sak, de vill inte stå inför en skandal i likhet med den som uppdagades kring Facebook och analysfirman Cambridge Analytica. Konsultbolaget ska ha samlat in personlig information om 50 miljoner användare och sedan sålt tjänster till presidentkampanjen inför valet 2016.

Läs också: GDPR: Här är allt du behöver veta om EU:s nya dataskyddsregler

Politiska organisationer som blir påkomna med att på felaktigt sätt använda sig av personuppgifter i syfte att främja den egna politiken ska kunna bötfällas, skriver Engadget och hänvisar till uppgifter i Financial Times. Detaljerna i förslaget är inte kända men beloppet kan ligga på fem procent av partiets årliga budget. Något som i sig kanske inte skadar kampanjarbetet. Men kan komma att läggas på en annan bot, den för brott mot den nya dataskyddsförordningen GDPR.

Det lär dock dröja innan en färdig lagstiftning är på plats. Först ska ett förslag klara sig igenom EU-parlamentet för att därefter söka godkännande av EU:s medlemsstater. Men det finns en stark vilja att skynda på processen. Valet till EU-parlamentet är i maj och det finns en oro att Ryssland och andra intressen kommer att försöka påverka valet och försvaga unionens position. Ett hot om vite skulle kunna få partierna att skärpa kontrollen över varifrån de data som används kommer ifrån.