Finska nätverkstillverkaren Nokia har beviljats ett lån på 500 miljoner euro, omkring 5,2 miljarder svenska kronor, för att plöja ner i nästa generations mobila nätverk 5g. Lånet kommer från Europeiska investeringsbanken och ska stärka bolagets satsning på snabbare och mer stabila uppkopplingar, skriver Reuters.

Tekniken befinner sig fortfarande i ett utvecklingsstadium men väntas vara mellan 50 och 100 gånger snabbare än dagen 4g-nät. Bland annat kommer många av de tjänster och lösningar som faller inom ramarna för smart teknik förlita sig på 5g.

Läs också: Nokia lånar fem miljarder från EU för 5g-utveckling

– Vi måste förstå att Kina och USA snabbt har rört sig framåt med tekniken kring 5g. Det är väldigt viktigt att europeiska företag är med och konkurrerar i den utvecklingen, säger investeringsbankens vice ordförande Alexander Stubb, tidigare finsk statsminister.

Tidigare har banken beviljat ett lån på 250 miljoner euro till konkurrenten, svenska Ericsson. Men enligt banken ska villkoren för lånen vara helt olika. Som det ser ut nu är kinesiska Huawei störst bland tillverkarna av nätverksutrustning. Ericsson och Nokia har haft svårt att nå tillväxtmålen då efterfrågan på tidigare generationers utrustning dalat. För ett par veckor sedan ingick Nokia och amerikanska T-Mobile ett avtal som är det största 5g-avtalet hittills på marknaden.