I vinter har jag tillbringat 28 år i it-branschen, en bransch som drivit samhällsförändringen under 50 år och präglats av nytänkande och innovation från allra första början. Men samtidigt är den inte opåverkad av tungrodda organisationer, toppstyrda strukturer och snäva inifrån-och-ut-perspektiv. Gårdagens uppstickare och utmanare har blivit dagens jättar, och jättar är kraftfulla men trögrörliga, och därför samtidigt sårbara för utmaningar från nästa generations uppstickare.

Läs mer: Fem tips från experten - så får ni fart på era digitala innovationer

Jag tror att det som behövs mer än något annat är att ha ett förhållningssätt till vardagen – både i yrkesrollen och i privatlivet – som skapar förutsättningar för innovation, och stimulerar dig att tänka i de banorna. Här är fyra punkter som betyder mycket för mig:

1. Frihet under ansvar
En av de stora fördelar jag upplever i mitt nuvarande jobb är den frihet vi har att själva bygga vår berättelse, och använda våra egna erfarenheter och känslor i mötet med kunder. Ju mindre inlåst man är i färdiga säljpitchar, mallar och one-size-fits-all-koncept, desto mer stimulerad blir man att tänka och reflektera själv. Sedan har förstås alla verksamheter i näringslivet en gräns för vad man får säga och hur man får säga det – men innanför den gränsen ska man kunna röra sig fritt. Jag tror också att det synsättet var en bidragande orsak till att vi utsågs till världens mest innovativa företag i Forbes årliga ranking.

2. Ju enklare desto bättre
Högt i tak är också något som verkar åt båda hållen. En vanlig missuppfattning är att problemlösning är något komplext, när det i själva verket är strävan efter att hitta enkla lösningar, och sedan förenkla dem ytterligare, som tenderar vara det som driver verksamheter framåt.

När vi träffar kunder och går igenom befintliga processer upptäcker vi ofta att den mest uppenbara frågan aldrig ställts. ”Men varför måste det vara så här?” Det finns helt enkelt otroligt många tidsödande mellanled som skulle kunna automatiseras, inte sällan kapas helt. Processer som bara finns där för att ”det alltid har varit så”. Jag ska inte påstå att mitt eget företag har uppnått processoptimeringens nirvana, men vi försöker i alla fall leva som vi lär.

Det här är en artikel från Expert Network »

3. Mod att misslyckas
Du gör nästan aldrig exakt rätt första gången du försöker dig på något, det gäller både hemmafixande och i yrkeslivet. 2014 berättade innovationskonsulten och författaren Mark Payne att närmare 90 procent av alla innovationer är misslyckade. Även de mest framgångsrika innovatörerna har mängder av misslyckade projekt bakom sig – några kommer ut på marknaden och misslyckas där, men oändligt många fler ser aldrig ens dagens ljus.

Läs mer: Därför är öppen källkod ett måste för innovativa företag

Men iI stället för att sopa misslyckade produkter och lösningar under mattan bör vi se dem som ett kvitto på varför just de här innovatörerna är framgångsrika. De vågar ta risker, och faktum är att den idé som man aldrig försöker förverkliga oundvikligen är en misslyckad idé. Men även om du tycker dig ha uppnått ett perfekt resultat första gången – sluta aldrig ställa tuffa frågor, och fortsätt leta efter sätt man kan förbättra resultatet ytterligare på.

4. Lär av Gunde
Jag kommer ofta tillbaka till tidiga helgmorgnar framför tv:n under 1980-talet, när Gunde Svan var den klarast lysande stjärnan i idrotts-Sverige. Det kanske är svårt att föreställa sig idag, men på den tiden var det oerhört många som störde sig på Gundes personlighet – det var först långt senare, som programledare och ”kändis”, som han blev folkkär.

Det som skavde var hans extrema vinnarskalle och hur den manifesterade sig i minutiösa förberedelser. Oavsett om det handlade om att byta ut stavspetsarna så att staven blev ett gram lättare eller att duscha på tid (1 minut och 23 sekunder från påklädd till påklädd) var det sinnet för detaljer det som gjorde att hans ständiga replik ”ingenting är omöjligt” faktiskt blev sann.

Idag är just sinnet för detaljer en av anledningarna till att han är populär och inspirerar andra. Och ränderna går aldrig ur: när han förberedde sig för TV4:s ”Let’s Dance” i våras gjorde han det givetvis genom att valla dansskorna.

Om man kan ha en sådan inställning till tillvaron finns det en näringsrik grogrund för framgångsrik innovation i vardagen. Se det inte som en garanti för framgång – Gunde Svan vann ju faktiskt inte ”Let’s Dance”. Men det var ju å andra sidan första gången han försökte också.

Fakta

Befattning: Manager, solution consulting, Nordics
Företag: Servicenow
E-post: frederick.wennmark@servicenow.com
Expertområden: Datacenter, cloud, säkerhet, nätverksarkitektur, systems engineering, affärsprocesser, automation
Bakgrund: Mer än 25 års erfarenhet i it-branschen som konsult, systemingenjör och affärsutvecklare.