Det är en av världens mest uppmärksammade molnaffärer, när amerikanska försvarsdepartementet Pentagon, ska upphandla molntjänster för upp till 10 miljarder dollar i en affär som ska sträcka sig över tio år.

Upphandlingen som går under namnet Jedi – Joint Enterprise Defense Infrastructure – omfattar både plattformstjänster och infrastruktur i molnet. Totalt påverkas 3,4 miljoner användare och 1 700 datacenter.

Läs mer: Pentagon i jättelik molnupphandling – värd 84 miljarder

Inte överraskande har affären därmed både fått uppmärksamhet och en del kritik – bland annat mot det faktum att de vill ha en enda leverantör, något som sagts gynna den största leverantören Amazon Web Services.

Nu har Oracle överklagat beslutet att använda sig av en enda leverantör med argumentet att detta skulle låsa in försvarsdepartementet i ett moln och att detta skulle motverka innovation och konkurrens. En överklagan lämnades in i början av augusti till regeringen, och denna har nu kompletterats med en skrivelse till Government Accountability Office, GAO (en myndighet som har till uppgift att oberoende granska och undersöka verksamheten i den federala statsmakten).

Det här skriver nyhetssajten The Register.

Läs mer: Amazon smörar rejält för att knipa Pentagons 84-miljardersaffär

Pentagon självt svarar inte längre på frågor om sitt kontroversiella molnkontrakt, men det börjar dra ihop sig i den här megaaffären. Affären ska vara klar den 17 september. Sista ordet lär dock inte vara sagt i den här affären.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018