Falck landar hos Wipro

Indiska Wipro har tagit hem en storaffär med Danmarksbaserade Falck, som levererar ambulanstjänster, företagshälsovård och vägassistans. Bolaget har över 37 000 anställda och verksamheten sträcker sig över 35 länder, och Wipro ska nu konsolidera, harmonisera och optimera ekonomi- och redovisningsprocesserna i hela verksamheten.

– Vi har valt att samarbeta med Wipro eftersom vi tycker att de är helt rätt partner för oss i vår effektiviseringsprocess som har som syfte att centralisera och standardisera våra ekonomiprocesser och system i hela vår globala verksamhet. Vi ser fram emot att kunna upprätta en skalbar och effektiv verksamhetsmodell för ekonomifunktionen tack vare samarbetet med Wipro, säger Allan Kjer, vice vd på Falcks avdelning för Global Business Services.

– Det blir väldigt spännande för oss att påbörja detta strategiska samarbete med Falck, som är en föregångare inom sin bransch. Wipro är en ledande global leverantör av nästa generations affärsprocesstjänster och bistår företag över hela världen. Vi är övertygade om att vårt kunnande och våra tekniska resurser kommer att innebära betydande fördelar för Falck, och i förlängningen för de slutkunder som förlitar sig på Falcks tjänster, säger Carl-Henrik Hallström, Nordenchef på Wipro.

Svensk bank investerar i danskt molnschema

Köpenhamnsbaserade Planday, som levererar onlinebaserad personalledning och schemaplanering i realtid, har tagit in 35 miljoner euro, eller cirka 371 miljoner kronor. Det är SEB Private Equity, som investerade i Planday redan 2016, som leder investeringsrundan med 23 miljoner euro, där de tidigare investerarna Creandum och Idinvest också investerar.

Plandays kunder finns redan i över 39 länder, och denna investering kommer att möjliggöra ytterligare global expansion då den internationella personalstyrningsmarknaden i stort beräknas omsätta över 11 miljarder dollar 2025.

– Eftersom vi har backat företag i flera traditionella industrier som revolutionerats av molnbaserad SaaS-teknik, anser vi att Planday är väl positionerat. Planday automatiserar många av de tidskrävande och manuella arbetsprocesser som många små och medelstora företag kämpar med. Den molnbaserade plattformen och användarvänliga appen möjliggör optimering av arbetsscheman på några minuter och säkerställer snabb kommunikation mellan chefer, anställda och kollegor. Med en stor outnyttjad marknad, unik och skalbar produkt samt en mycket begåvad ledningsgrupp tror vi på att vi bara är i början av denna spännande resa, säger Victor Lang, investeringschef hos SEB Private Equity.

– Vår mjukvara minskar upp till 75 procent av tjänsteföretagens administration av scheman, anställda och lönekalkyler. Därför inser våra kunder snabbt att om de ska underlätta planeringen och optimera personalstyrkan är Planday vägen framåt. Och detta är också vad våra investerare ser, säger Christian Brøndum, vd på Planday.

Datacenterdeg till Crownridge

Crownridge har fått in 50 miljoner kronor för att bygga ett fjärde datacenter I Stockholm. Det är tre nordiska bolag som investerar, finska Etrisk, en del av English Tearoom samt svenska Klövern.

Huvudägare är dock fortfarande Multigrid, som meddelar att de nya pengarna skapar en grund för att kunna bygga det nya datacentret, som man hoppas kommer vara tillgängligt under tredje kvartalet 2019.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna meddela att finansieringsrundan har avslutats enligt plan. Det nya ägarskapet ökar konkurrenskraften för Crownridge Data Centers erbjudande, och är av stort strategiskt värde, säger Multigrids styrelseordförande Mattias Ganslandt.

Läs också: Datacenterboomen mot maxnivå – snart ritas servermarknaden om

Buss på Tacton

Svenska programvarubolaget Tacton, som levererar CPQ-lösningar för tillverkande företag, har tagit hem en affär med Solaris Bus & Coach. I första stadiet låter bussbolaget sina försäljningsingenjörer använda Tactons lösning internt i upphandlingsprocessen. I nästa steg kommer Solaris säljare på fältet att använda Tacton CPQ för att konfigurera och förse kunder och potentiella kunder med komplexa offerter direkt på ett möte via en dator eller surfplatta.

– Vi är nöjda med att Solaris använder vår CPQ-lösning för att skapa enkla och snabba offerter som också kan hantera komplexa och individualiserade produktlösningar. Med Tacton CPQ får Solaris också en gedigen plattform för att kunna digitalisera och automatisera hela sin försäljningsprocess. Och med vår lösning kring smart manufacturing kan vi koppla ihop kundbehovet med produktutveckling och fordonsproduktion, säger Frederic Laziou, vd på Tacton Systems.

– Att investera i en CPQ-lösning hjälper oss att uppnå ännu bättre kundservice och att mer exakt kunna tillmötesgå våra kunders behov. Tillsammans med den växande betydelsen av e-mobilitet kan vi nu kombinera lösningar som redan finns i vårt erbjudande som till exempel genomförbarhetsstudier och behovsbaserad konfiguration, säger Zbigniew Palenica, vice vd på Solaris Bus & Coach.

Oslo nästa för Epicenter

Epicenter fortsätter att sprida sitt evangelium. Efter att man i våras öppnade i Amsterdam och i början av sommaren meddelade sin satsning i New York är det nu ett något närmare äventyr som väntar. Nu gäller planerna Norden och först ut är Oslo där ett nytt digitalt innovationshus slår upp dörrarna i november.

Epicenter Oslo kommer att husera i Shellfastigheten på Pilestredet 33 i centrala Oslo. Huset ägs av Oslo Areal som är nära samarbetspartner i utvecklingen i Norge. Oslo som stad anses ha stor potential som tech-hub, och de första medlemmarna räknar med att flytta in redan i november. De medlemmar som redan är klara att flytta in är bland andra Fjong, Rema 1000, Bertel O Steen, Ergo Ego, Digital Opptur, Result Nordics och Optin Bank.

Peter Jetzel, Patrick Mesterton
Peter Jetzel, Epicenter Oslo och Patrick Mesterton, grundare och vd, Epicenter.

– Framgångarna i Stockholm har lett till att vi får många förfrågningar. Tillsammans med Oslo Areal har vi nu lyckats hitta rätt hus och plats, här hoppas vi att Epicenter kan skapa en kreativ arena. I Norge har investeringar i start- och scale-ups ökat dramatiskt de senaste åren vilket är en spännande utveckling och vårt fokus på digital innovation och tillväxt passar den rådande norska marknaden väl. En stark, utökad närvaro i Norden skapar också fantastiska möjligheter och synergier för våra mer än 4 000 befintliga medlemmar att växa och utvecklas, säger Patrick Mesterton, vd och grundare av Epicenter.

– Epicenter blir en dynamisk, innovativ miljö där upplevelsen med samarbete, lärande och flexibla arbetsplatser är en del av erbjudandet, som fyller en ny och viktig roll i utvecklingen av näringslivet i Oslo. Därför är vi stolta och glada att vi redan innan öppning har tecknat ett antal medlemmar som en del av vår community, säger Peter Jetzel, operativ chef på Epicenter Oslo.

Läs också: Nu flyttar speljätten King till Googles moln

Acando ska bygga ny företagshälsa

Konsultbolaget Acando har tecknat ett avtal med Avonova Företagshälsa för att utveckla en ny typ av datadrivna tjänster inom företagshälsovård. Genom åren har Avonova arbetat upp en stor tillgång på data om yrkesarbetandes hälsa, vilken nu ska användas som bas för innovativ affärsutveckling. Det ska enligt Acando ske med hjälp av big data, machine learning och advanced analytics via molnet. De första tjänsterna kommer att testas under året.

– Det vi gör nu är att utveckla en helt ny typ av tjänster som kommer att ge våra kunder unika möjligheter att proaktivt arbeta med personalens hälsa och välmående, säger Jörgen Malmenskog, vd på Avonova.

– Med vår kombination av kompetens inom AI och avancerad analys, samt digital affärsutveckling, hälsovård och service design kommer vi att tillsammans med Avonova definiera om begreppet företagshälsovård. Kom ihåg var ni först läste om den datadrivna företagshälsovården, säger Magnus Björk, chef för Analytics på Acando.

Consid webbar i Lerum

Konsultföretaget Consid har ingått ett förvaltningsavtal med Lerums kommun, där man som digital partner ska förvalta och supportera Lerums externa webbplats med utvecklingsinsatser. Avtalet sträcker sig över ett år med möjlighet till förlängning. Lerums kommun, som ligger strax utanför centrala Göteborg, har som vision att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025.

– Det känns extra bra att få chansen att jobba med en så pass miljöengagerad partner. I vårt uppdrag för Lerums kommun ingår både översyn av kommunikativa delar och ett helhetsåtagande när det gäller webbplatsen. Genom avtalet vill vi visa på proaktivitet och hoppas kunna stärka oss mot Göteborg och kranskommunerna, säger Pär Svensén, kundansvarig på Consid.

Eizo tar hjälp av Tech Data

Den japanska bildskärmstillverkaren Eizo har inlett ett samarbete med distributören Tech Data. Avtalet gäller för hela Norden.

– Att vi nu får in Eizo som leverantör innebär att vi kan möta våra kunders efterfrågan på högkvalitativa bildskärmar. Eizo och deras bildskärmar har en tydlig hållbarhetsprofil där inte minst den låga energiförbrukningen och den femåriga garantitiden sticker ut. Detta är viktiga egenskaper som efterfrågas i allt större utsträckning, säger Håkan Ringström, nordisk produktchef på Tech Data.

– Vi ser fram mot att arbeta tillsammans med Tech Data och ge ännu fler tillgång till våra olika bildskärmar. Allt fler företag och organisationer inser vikten av att bildskärmen ska vara både ergonomiskt utformad för bästa synkomfort och så miljösmart som möjligt. Dessa trender är något som gjort att Eizo har växt på den nordiska marknaden. Tillsammans med Tech Datas breda återförsäljarnät kan vi nu hjälpa fler organisationer att både skydda jordens resurser och medarbetarnas hälsa, säger Dick Bender, affärsområdeschef på Eizo i Norden.

Nu blir det B3 på Betsson

Den 7 juni klubbade riksdagen igenom att den svenska spelmarknaden ska omregleras. En ny lag, som träder i kraft den 1 januari, innebär att ett licenssystem införs för aktörer som vill verka på den svenska onlinespelmarknaden. Samtliga licensierade bolag kommer att stå under tillsyn av den nya Spelmyndigheten. Inom ramen för detta löpande arbete har Betsson valt att anlita B3 Financial Consulting för rådgivning och stöd.

Karin Elgquist Magnergård
Karin Elgquist Magnergård, B3 Financial Consulting.

– Vi är stolta över att få arbeta med en av spelbranschens ledande aktörer, säger Karin Elgquist Magnergård, vd på B3 Financial Consulting.

25 miljoner till Decerno

Addnodebolaget Decerno ska utveckla och förvalta ett nytt verksamhetssystem för Statens Institutionsstyrelse. Det nytecknade avtalet gäller utveckling och förvaltning och löper över fem år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år. Ordervärdet för de första fem åren beräknas till cirka 25 miljoner kronor.

– Med vår erfarenhet av att utveckla verksamhetsstöd för andra myndigheter som till exempel Barn- och ungdomspsykiatrin inom SLL och Åklagarmyndigheten kunde vi skapa ett vinnande erbjudande. Vi är mycket stolta över det förtroende vi fått från SiS. Det visar att vi är en ledande leverantör av skräddarsydda system för kunder med höga krav. Vi ser fram emot att samarbeta kring digitaliseringen av SiS verksamhet, säger Mats Dahl, vd på Decerno.

Systemets huvudsakliga funktioner omfattar journal- och dokumentationsstöd. Det kommer att användas av flertalet av SiS cirka 3 000 anställda.