För första gången någonsin minskade den globala försäljningen av smartphones sista kvartalet förra året – och leverantörerna anklagas ofta för att inte komma med tillräckligt många banbrytande nyheter och innovationer i sina nya lanseringar.

Men nedgången är temporär, att döma av en ny prognos från analysföretaget IDC – som pekar på att människors efterfrågan av större skärmar borgar för ”en hälsosam tillväxt” de närmaste åren.

I år väntas visserligen den globala försäljningen av smartphones minska – men därefter vänder det, och från 2019 till 2022 kommer vi att få se ökningar på den här marknaden.

2022 tror IDC att det säljs 1,64 miljarder smartphones i världen, att jämföra med årets 1,46 miljarder sålda enheter.

Läs mer: 5 annorlunda smartphones - som bevisar att innovation råder i branschen

Faktum är att vändningen sker just i detta nu (andra halvåret 2018 kommer att vara bättre än motsvarande period förra året, även om det inte räcker för att rädda helåret).

Vad är det då som får smartphone-marknaden tillbaka till tillväxt framöver? Den viktigaste drivkraften väntas alltså vara de stora skärmarna. ”Om man bryter ner tillväxten i olika enhetstyper så är det smartphones med större skärmar, 5,5 tum eller större, som leder utvecklingen”, konstaterar IDC i prognosen.

Redan i år kommer de här större skärmarna att stå för 64,7 procent av all smartphone-försäljning. Det kan jämföras med 42,5 procent förra året.

Och hoppar vi fram till 2022 väntas de större skärmarna stå för 84,5 procent av alla smartphone-leveranser.

De kinesiska leverantörerna som Huawei, Oppo, Vivo och Xiaomi fortsätter bredda sig geografiskt, och de väntas också fokusera mer på större skärmar. Även nya Iphones som väntas vara över sex tum och komma ut på marknaden andra halvåret 2018 kommer att driva på den här trenden, tror IDC:s analytiker Melissa Chau.

– Med två eller tre nya Iphones som väntas vara större än sex tum så kommer Apple inte att hamna i bakvattnet i racet mot de större skärmarna. Man kan säga att termen ”phablets blir mindre relevant nu när de flesta smartphones kommer med större skärmar. På medellång sikt väntas också vikbara skärmar bli att räkna med, och den trenden kommer att utvecklas i nya riktningar.

Geografiskt kan man konstatera att världens största smartphone-marknad, den kinesiska, så smått börjar återhämta sig från den djupa nedgång den varit inne i. Visserligen minskar försäljningen i Kina med 6,3 procent i år, men till största delen förklaras den nedgången med ett uselt första halvår, då volymerna gick ner med 11 procent.

Läs mer: Bekräftat: Nu har Apple tappat rollen som främsta Samsung-utmanare

– Vi tror att smartphone-marknaden visar på en hälsosam tillväxt de närmaste åren, säger Ryan Reith, analytiker på IDC. Branschen har ju också 5g som knackar på dörren, och många tillverkare, återförsäljare och leverantörer kommer att arbeta flitigt för att få kunderna att se behovet av att uppgradera när produkter och tjänster finns tillgängliga.

Ser man på de olika plattformarna väntas Android-systemet ha ungefär 85 procents marknadsandel i världen. Den årliga tillväxten väntas ligga på 2,4 procent. Mest anmärkningsvärt här är att det genomsnittliga priset per såld Android-enhet växer tvåsiffrigt varje år den närmaste tiden. I år väntas till exempel snittpriset öka med 11,4 procent till 262 dollar.

Vad gäller IOS väntas den årliga volymtillväxten ligga på 2,0 procent fram till 2022.