Tekniken med blockkedjor har visat sig ha betydligt fler tillämpningsområden än enbart som ryggrad för virtuella valutor som bitcoin. I Japan har kommunen Tsukuba tillämpat ett online-röstningssystem med en blockkedja som grundläggande komponent. Det rapporterar ZDNet.

Kommunen låter medborgarna lägga sina röster på en dator med hjälp av ett tolvsiffrigt id-nummer kallat My Card. Detta id-nummer ger medborgarna tillträde till systemet för röstning. Varje nummer kopplas till en röst och den sammanlagda informationen tidstämplas och lagras på blockkedjan.

Läs också: Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?

Enligt kommunens webbsida ska detta förfarande ”förhindra manipulation av röstinformationen, bevara rösthemligheten och tillgodose korrekt och effektiv röstning”.

Pappersbaserad röstning är fortfarande det i särklass mest använda metoden i världen, men i Estland har landets politiska system infört frivillig e-röstning i parlamentsvalen, som det första landet i världen. Även Estlands system bygger på elektroniska identitetshandlingar.

Läs också: Bankerna tar täten när blockkedjan går från snack till big business

Även om blockkedjan som teknik ser lovande ut, anser många att det återstår en hel del utmaningar innan blockkdjebaserad e-röstning i parlamentsval blir allmänt förekommande. Från Tsukuba rapporteras att många väljare hade svårt att komma ihåg sina lösenord, och att det ”var svårt att veta om ens röst blev räknad”.