Om dryga tio år, 2030, kommer 70 procent av alla företag att använda sig av åtminstone någon form av artificiell intelligens enligt en ny rapport från McKinsey. 

Och det kan få rejäl fart på ekonomin. Fram till 2030 kan den globala ekonomiska aktiviteten öka med 13 000 miljarder dollar, enligt rapporten. Det innebär en påverkan på samma nivå som ångmaskinen en gång hade på världsekonomin.

Totalt räknar man med att AI kan öka den årliga globala bruttonationalprodukten med 1,2 procent per år de närmaste tio åren. De länder som lyckas ta ledningen har mest att vinna.

Längst fram ligger som bekant USA och Kina som båda gör stora investeringar i AI. I Kina är det en del i femårsplanen fram till 2020 och man räknar med att vara världsledande till 2030.

– Utan AI kan Kina få svårt att nå sitt tillväxtmål, säger Jeongmin Seong, en av författarna bakom rapporten till CNBC. 

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Men införandet av AI kommer inte att gå smärtfritt, det kommer att kräva stora utgifter för att strukturera om både samhälle och företag och påverkar arbetsmarknad och därmed konsumtion.

– Den produktivitetshöjande, arbetsbesparande tekniken är en utmaning för alla ekonomier i världen, säger Takashi Miwa, chefsekonom på det japanska finansinstitutet Nomura som tror att AI kommer att leda till större inkomstklyftor.

Det är en slutsats som Jeongmin Seong inte helt delar, även om rapporten just pekar på att de ledande AI-länderna kommer att dra ifrån andra länder.

– Ojämlikheten är inte självklar. Det är vår sak att forma framtiden, säger han.