En tolv veckor lång utbildning i personlig utveckling blev starten på något nytt för tre rutinerade branschprofiler. Marie Loverfelt, Tina Lind och Annika Braddon börjar nu på allvar bygga det nya konsultbolag som går under namnet Leocorde, latin för lejonhjärta.

Bolaget registrerades redan i oktober förra året av Tina Lind och Marie Loverfelt, men verksamheten kom igång på allvar från och med årsskiftet. Än så länge är det främst ett it-konsultbolag man har byggt, men planen är att framöver även erbjuda utbildningar i ledarskap. Och det är inte bara i företagsnamnet som vi hittar ordet hjärta. När Marie Loverfelt pratar om planerna med bolaget är ordet hjärta flitigt förekommande. Och det är högst medvetet.

Läs också: Snabbväxande konsultdoldis Sverigesatsar: "Viktigaste landet i Norden"

– Vi gör det här för att vi brinner för det. Vi är alla tre seniora, och har ingen lust att sitta och bara pusha cv:n resten av livet. Vi hade säkert kunnat gasa och ta in 20 konsulter på en gång, men vi vill bygga sakta men säkert, och de konsulter vi har tagit in kommer även att vara ambassadörer för ledarskapsbiten, säger hon och utvecklar ledarskapstankarna på följande sätt:

– Vi tror på det genuina ledarskapet. Det som kommer ur hjärtat, fritt från prestige och individuell positionering. Det finns studier som visar att den ledare man följer är den ledare man kan lita på. Den ledare som lyfter fram andra och som finns där när det blåser kallt från ledning och ägare, eller när man har det svårt privat. Det i sin tur skapar lojalitet. Med lojalitet följer en vilja att lyckas tillsammans vilket gör att ett bolag kan nå oanade höjder.

Kombinationen it-konsult och ledarskapsutbildning kommer dock att växa fram successivt. Inledningsvis byggs grunden med mer klassiska konsultuppdrag.

– Jo, vi ser konsultbolaget som en ekonomisk möjlighet att göra det vi verkligen brinner för. Vi arbetar främst med erfarna konsulter inom test, krav, ux, verksamhetsutveckling och projektledning, säger Marie Loverfelt, som helst ser att hjärtefrågorna delas även av bolagets konsulter.

Läs också: Högtryck för utbildningar när konsultbolagen skriker efter folk

– Det är viktigt att våra konsulter delar våra värderingar. Vi vet att det är värdefullt för kunden och att det inger en trygghet i att vi hellre ser att våra konsulter säger som det är och inte mörkar för att kunna bita sig fast i ett uppdrag. Vi värnar om att våra anställda och samarbetspartners känner att Leocorde är ett bolag man kan lita på. Vi har ett värdeord som genomsyrar allt vi gör: schysst. Vi ska vara schyssta mot våra partners, kunder, anställda och varandra och vi förväntar oss detsamma tillbaks.

En annan plan för att bygga ett schysst konsultbolag är den inkubator som man hoppas få igång. Där är planen att främja nya idéer genom att vända på hur det brukar se ut på konsultbolag.

– Har man folk med bra idéer är det inget kul att sitta på ett konsultbolag. När någon utvecklar något tar konsultbolaget 90 procent, och så får den som kom på idén behålla tio procent. På Leocorde vill vi ändra på det och göra tvärtom. Här tar vi tio procent och den som kommit på det får behålla 90 procent, säger Marie Loverfelt.

Läs också: Fortsatt högtryck för it-bolagen:”Digitaliseringen inne i en ny våg”

Marie Loverfelt har under sina drygt 15 år i branschen bland annat varit vd på Telecomputing, Colt Technology Services och startupen Pay IQ, Tina Lind är senior konsult med förflutet som bland annat processchef på GE, affärsanalytiker i arbetet med Swish samt testkoordinator i andra stora bankrelaterade program. De är tillsammans med Annika Braddon delägare i bolaget, och givetvis har de i schyssthetens namn sett till att de har en exakt lika stor andel var.

Och det är Annika Braddon som kommer vara vd på Leocorde. Hon har nyligen anslutit från en roll som vd på konsultmäklaren Swedish Consulting Group.

– Annika är en otroligt kunnig verksamhetsutvecklare och senior ledare som också har haft uppdrag som vd hos en stor konsultmäklare. Hon har även utvecklat processmodeller som har blivit standard idag samt har kurser och föreläser inom området verksamhetsförändring och ledarskap, säger Marie Loverfelt.