Kommuner som går över till Office 365, skolor som satsar på Googles motsvarande produktivitetssvit och nya utvecklingsprojekt som syftar till att öka servicen för invånarna. Det här är faktorer som gör att molnet står högt på många kommuners prioriteringslista just nu.

En undersökning som analysföretaget Solvero gjort bland 100 svenska it-chefer på uppdrag av Citrix – visar att en majoritet av landets kommuner tänker öka molninvesteringarna det kommande året.

Läs mer: Nu ska kommunerna digitaliseras – ”det finns en otrolig vilja”

Jörgen Sandström var tidigare digitaliseringschef på Sveriges Kommuner och Landsting, nu är han digitaliseringsdirektör i Västerås stad, och han är inte överraskad över resultaten.

– En kommun är mycket mer styrd av leverantörerna och de tjänster som finns tillgängliga på marknaden än vad stat och landsting är. Det beror på att de arbetar med så många olika tjänster för så olika användare.

– Men det här innebär att vi ligger väldigt nära leverantörerna och deras utveckling. Nu har leverantörerna tagit fram bra molnbaserade ekonomi- och hr-system, och det innebär att kommunerna ofta hakar på det här.

Jörgen Sandström fortsätter:

– Sedan finns det en stor enskild faktor och det är att många kommuner nu går all in i Office 365. Vi håller själva på att migrera över till Office i molnet.

Västerås stads migrering omfattar 35 000 användare.

Jörgen Sandström nämner också alla skolor som använder sig av Googles molnbaserade produktivitetsprogram inom G Suite, alltså samlingen med webbapplikationer som Docs, Sheets, Gmail, Drive.

– Därutöver sker ju nya utvecklingsprojekt i regel i molnet numera, alltså att man hyr en liten tjänst hos AWS som deras analysverktyg till exempel.

– Vi har till exempel ett pilotprojekt för artificiell intelligens inom kundservicen, och ett annat för analys av kamerabevakning, och det är klart att allt sådant gör vi ju i molnet.

Läs mer: I dag öppnar nya myndigheten Digg – men vad ska den göra egentligen? 

Undersökningen som Solvero genomfört visar att 56 procent av kommunerna och 37 procent av myndigheterna planerar att öka investeringarna i molntjänster det kommande året. Bara en tiondel av svenska kommuner och myndigheter tänker helt avstå från att göra investeringar i molnet.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018