EU måste granska hur kryptovalutor distribueras till investerare och hur de handlas enligt en ny rapport som tagits fram till EU:s finansministrar och som Reuters tagit del av. 

Läs också: Kryptovalutor inte längre lika hett – Nvidias grafikkort tar smällen

Den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel står bakom rapporten som argumenterar för att börser för kryptovalutor och inbjudningar till finansiering av ny kryptovaluta, så kallade initial coin offerings, måste få ett tydligt regelverk. Det handlar om att kontrollera riskerna men också att utnyttja branschens potential och den underliggande blockkedjetekniken.

Eftersom branschen är så liten har EU hittills inte ansett att det behövts någon omfattande reglering. Hög volatilitet i valutorna och risken för bedrägerier och penningtvätt är samtidigt en källa till oro.

Dessutom ökar intresset för kryptovalutor i Europa – ungefär 30 procent av finansieringen på den globala marknaden kommer härifrån.

Läs också: Sjukt hög elförbrukning avslöjade 600 bitcoingrävande datorer i Kina

Och det rör på sig. Kina har på senare tid tagit i med hårdhandskarna för att stoppa utvinning och handel med kryptovalutor och nu har Hongkongbaserade Binance, en av världens största börser för kryptovalutor, planer på att etablera sig på Malta.

I rapporten konstateras att det inte är möjligt att reglera exempelvis bitcoins i sig men däremot handeln med dem och även utvinningen av dem, som i Kina.