I veckan nådde Amazon den magiska gränsen om ett börsvärde på 1000 miljarder dollar. Det är nivåer som bara Apple har varit uppe på tidigare. Både organiskt och genom förvärv tar sig Amazon in på nya områden, och förutom att vara en bred e-handelsaktör innefattar verksamheten fysisk livsmedelskedja, online-apotek – och naturligtvis kassakon, den molnbaserade infrastrukturen inom Amazon Web Services.

Det här sprider skräck långt utanför hemmamarknaden. I Sverige är har det spekulerats länge i när Amazons Sverigelansering ska ske och livsmedelsjättar som Ica ser bolaget som "en tuff konkurrent" om eller kanske när livsmedelskonceptet kommer till hit.

Läs mer: Jätten sprider skräck – ”Vilka ska inte vara oroliga för Amazon?”

Vad är det som ska föra Amazon framåt, mot nästa magiska gräns? När vd Jeff Bezos i somras kommenterade senaste delårsrapporten är det uppenbart att områden som artificiell intelligens och den digitala assistenten Alexa spelar en nyckelroll för framtida tillväxt:

– Vi vill att kunder ska kunna använda Alexa var de än befinner sig. Nu har vi tiotusentals utvecklare över mer än 150 länder som bygger nya enheter som använder Alexas rösttjänst, och antalet enheter som har stöd för Alexa har trefaldigats det senaste året.

vd Jeff Bezos
Jeff Bezos, vd på Amazon.

– Våra partners skapar ett brett intervall av nya Alexa-kompatibla enheter och upplevelser, som till exempel högtalarsystem från Polk och Sonos, hörlurar från Jabra, smarta hemmet-enheter från Ecobee och First Alert, Windows 10-pc från Acer, HP och Lenovo, och bilar från BMW, Ford och Toyota.

Dessutom fortsätter Amazon bredda sig till allt fler områden. Förutom molninfrastrukturen inom AWS – där företaget är marknadsledare före konkurrenter som Microsoft och Google – så gör de stora satsningar inom:

Livsmedel. Här köpte de för ungefär ett år sedan upp den amerikanska kedjan Whole Foods Markets som är inriktad på ekologisk mat. Prislappen: Motsvarande ungefär 13,7 miljarder dollar.

Läs mer: Amazon hungrar efter matjättarnas enorma portion

Hälsa och läkemedel: Här köpte de så sent som i juni upp online-apoteket Pill Pack för en miljard dollar.

Därtill är Amazon en spelar av rang inom annonsering. Enligt amerikanska nyhetskanalen CNBC så växer den här verksamheten mycket fort – och omsätter nu två miljarder dollar varje kvartal. Det här innebär att de fortfarande ligger en bra bit efter företag som Google och Facebook (som senaste kvartalet rapporterade om annonsintäkter på 28 miljarder dollar respektive 13 miljarder), men Amazons satsning är fortfarande bara i sin linda, och det här kommer att växlas upp.

Sammanlagt gav det här en försäljning på 52,9 miljarder dollar (det motsvarar ungefär 480 miljarder kronor) senaste kvartalet. Och det växer fort: Upp med 39 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Vinsten är i sammanhanget mer beskedlig och landade på 3,0 miljarder dollar. Molnverksamheten AWS står för över hälften av vinsten, 1,6 miljarder dollar, men bara 12 procent av försäljningen, 6,1 miljarder dollar.

Så Amazon äter sig in på fler och fler områden – men vad kan då stoppa Amazon på vägen mot nästa magiska gräns?

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?

Amerikanska tekniksajten Wired pekar i en artikel på att det snarare är regulatoriska krav från myndigheter än konkurrens från andra företag som Amazon bör frukta.

Som det är nu är inte Amazon tillräckligt dominerande på någon marknad för att stöta på patrull i form av konkurrenslagstiftning, men om e-handeln fortsätter utvecklas som förväntat och företaget tar en stor del av den tillväxten, så kan det bli aktuellt i framtiden. Det skulle i så fall kunna påverka företagets förmåga att förvärva andra bolag, skriver Wired.

Amazon har trappat upp sin förvärvsaktivitet, med bland annat nämnda Whole Foods och Pillpack.

Och här i Europa har ingen missat hur EU är på offensiven med udden riktad mot internetjättarna med införandet av nya dataskyddslagen GDPR (Amazon har redan hunnit anmälas av integritetsaktivister för att inte efterleva GDPR) och en eventuell ”internetskatt” som baseras på omsättning i stället för vinst. Också när det gäller skattefrågan har EU riktat krav mot Amazon.

Om det räcker för att få stopp på en framrusande Jeff Bezos är väl tveksamt, men ändå troligare än att en enskild konkurrent skulle klara av det.