Redan i december började det komma ut att Apple vill köpa Shazam, en app som används för att identifiera musik och ljud. Igår blev det också klart att EU godkänner Apples köp av det brittiska bolaget. Det skriver Reuters.

I april krävdes dock från flera länder, däribland Sverige, att EU:s tillsynsmyndigheter borde titta på hur den här affären påverkar marknaden framöver. Och nu konstaterar alltså EU att förvärvet inte kommer drabba konkurrensen i sektorn.

Läs också: Vd:n Daniel Ek säljer aktier i Spotify

– Data är nyckeln till den digitala ekonomin. Vi måste därför noga granska alla transaktioner som leder till förvärv av stora och viktiga datamängder, inklusive data som potentiellt är kommersiellt känsliga, för att säkerställa att de inte begränsar konkurrensen. Efter att ha grundligt analyserat Shazams användar- och musikdata såg vi att ett förvärv av Apple inte skulle minska konkurrensen på marknaden för digitalt strömmad musik, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor i en kommentar till storaffären.

Från Apple är det sedvanligt tyst, men bolaget har tidigare uppgivit att Shazam utgör ett utmärkt komplement till Apple Music.