Att vi människor har många fördomar vet vi och det diskuteras hur vi ska göra för att de inte ska överföras till robotar.

Men nu har forskare vid brittiska Cardiff University och amerikanska MIT visat att robotar är fullt kapabla att utveckla egna fördomar när de jobbar ihop, skriver Techcrunch. 

I ett grupparbete mellan robotarna som simulerades byggdes det gradvis upp fördomar mellan olika grupper av robotar.

Forskarna testade detta genom att lägga in ett spel i simulatorn där robotarna bland annat skulle ge donationer till andra robotar både utanför och inne i den egna gruppen. Donationerna skulle ges baserat på strategiska överväganden men också baserat på robotarnas rykte.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Och medan simuleringen pågick kunde forskarna se hur fördomar mot andra utanför den egna gruppen ökade efter tid.

– Våra simuleringar visar att fördomar är en stark naturkraft som genom evolution lätt drivs fram i virtuella populationer, säger Roger Whitaker på Cardiff University.

Och om man försöker skapa skydd från fördomsfulla grupperingar kan det i sin tur leda till att andra individer bygger upp egna grupper och så skapas allt mer splittring.

– När fördomar är så utbredda så är det svårt att vända utvecklingen.

Fördomarna minskade när det fanns fler tydliga undergrupper i hela gruppen. Det gör att risken att de ses som minoriteter – en grogrund för fördomar – minskar så att de enklare kan bygga allianser som kan samarbeta.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018