Någon gång har nog alla snuddat vid tanken, då nätverket lagt av vid sämsta tänkbara tidpunkt: Tänk om hela internet skulle krascha?

Vår amerikanska systersajt CIO har fullföljt tanken och talat med experter för att få ett svar på frågan: Kan det otänkbara hända? Kan alla sammankopplade datorer krascha på samma gång? Vad skulle krävas?

Det sunda förnuftet svarar nej. Som det enorma nätverk av datorer och maskiner det är, så är internet för stort, för decentraliserat och för redundant för att allt skulle gå ner på samma gång. Det är ju inte ens ett enskilt nätverk, utan ett massivt sammankopplat nätverk av nätverk.

Och ändå har det skissats på domedagscenarier, inte bara av foliehattar.

Internetexperten Paul Levinson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Fordham University säger till CIO att internets själva natur – som en extremt decentraliserad härva av individuella nätverk till stor del skyddar det från att krascha.

Läs också: Trött på årets valrörelse? Nu bevaras de digitala spåren åt eftervärlden

– Det skulle vara väldigt, väldigt svårt för hela internet att krascha, baserat på en viktig princip inom systemteori som kallas redundans. Det finns så många backup-system, så många lösningar, så många olika sätt att gå från punkt A till B. Alla dessa sätts i drift direkt och automatiskt om det blir fel på systemet.

För att internet skulle drabbas av en global krasch, eller ens en regional kollaps i till exempel Nordamerika, så måste någon slags händelse simultant sätta alla nättjänsteleverantörer (ett fåtal stora telekomföretag som hanterar internetinfrastrukturen) ur spel samtidigt.

De här leverantörerna står för själva infrastrukturen, och om en går ner, så dirigeras internettrafiken runt det problemet, genom tusentals andra tillgängliga banor. I termer av fysiska komponenter så består var och en av dessa olika hårdvaruelement: De faktiska servrarna, kablarna och utrusningen.

Men det finns inget sätt att krascha internet genom att sätta en hårdvara ur spel eller ens tusen olika hårdvaror. Det finns ingen centralledning eller huvudkontakt att dra ur.

För att stoppa eller ens sakta ner internet över något större geografiskt område så skulle man behöva göra mycket skada på många olika platser.

– Det skulle krävas en katastrof, säger Levinson. En händelse eller en serie händelser av så massiv fysisk förstörelse att stora delar av internets underliggande hårdvara – kablar, servrar och anläggningar – skulle skadas allvarligt.

En katastrof så stor att den skulle slå ut all världens nätoperatörer skulle förmodligen också slå ut allt liv på jorden. Vi pratar om asteroider eller kärnvapenkrig, och om vi skulle ställas inför en sådan katastrof så skulle internetaccessen inte vara det första vi bekymrar oss över, säger Levinson.

Däremot kan mindre katastrofer slå ut delar av internet temporärt, och det har redan hänt. Den mest sårbara delen av internet är nätverket av fiberoptiska undervattenskablar som binder samman kontinenterna. De här runt 400 kablarna världen över skadas hela tiden av olika naturfenomen.

Man kan också spekulera i att de här undervattenskablarna kan utsättas för sabotage av terrorister eller, kanske mer troligt, militära styrkor. Förra året avslöjade Nato-tjänstemän att de kunnat iaktta ökad aktivitet från ryska ubåtar runt de undervattenskablar som kopplar samman Europa och Nordamerika.

En koordinerad attack mot undervattenskablarna i Stilla havet och Atlanten skulle inte krascha internet, men det skulle kunna isolera Nordamerika och störa kommunikationen mellan USA och deras allierade i Europa.

Läs också: Vill du gräva mer i data? Googles nya sökmotor kan hitta öppna dataset

Men det finns andra potentiella hot mot internet, till exempel sårbarheter i domännamnsystemet.

Det mest intressanta sättet att krascha internet skulle vara att rikta in sig på de 13 "logiska" DNS-root-namn som hjälper oss att hitta datorer genom namn på internet, säger Patrick Juola, professor i datavetenskap vid Duquesne University.

– Om de här datorerna sätts ur spel, antingen genom ett strömavbrott, ett virus eller fysisk skada, så skulle de flesta datorer inte kunna hitta varandra för att skicka meddelanden. I praktiken skulle internet inte fungera då.

Det har också i forskningen talats om att massiva solstormar skulle kunna skapa en elektromagnetisk puls som, teoretiskt, skulle kunna slå ut det mesta av världens elektronik.

Inom populärkulturen är ett populärt tema också grupper av illasinnade hackare som skulle finna ett sätt att sätta hela internet ur spel, genom ett elakt virus som vi i verkligheten knappt kan föreställa oss.

– Det är väldigt osannolikt, men inte omöjligt, säger Levinson. Det man kan säga är att det inte finns någon som vet hur man plockar ner hela internet eller ens en betydande del av det. Men en princip inom datasäkerhet är att aldrig säga aldrig, och att man ska förbereda sig för det värsta.

Det går helt enkelt inte att förutse alla variabler, och om det otänkbara skulle ske, så kommer förklaringen vara något som vi inte såg komma.