Europaparlamentet säger ja till båda de mest kritiserade punkterna i förslaget till nytt direktiv för digital upphovsrätt. Det handlar om artikel 11 som innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material – exempelvis nyheter – som läggs upp. Det som av kritikerna kallas länkskatt i debatten.

Det handlar också om artikel 13 som handlar om att plattformarna ska bli skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter.

Dessutom har en ny passage lagts till nyligen från det rättsliga utskottet i Europaparlamentet. Det handlar om artikel 12 a och innebär att enbart den som arrangerar ett sportevent ska kunna göra det tillgängligt genom att publicera, reproducera det eller spela in det. I praktiken ett förbud mot att filma exempelvis en fotbollsmatch med sin mobil. Även det förslaget gick igenom.

Trots att EU-parlamentets rättsliga utskott sagt ja till förslaget till ett nytt direktiv för digital upphovsrätt så röstades det ner i början av juli. Parlamentarikerna ansåg att det behövde omarbetas innan de gav grönt ljus.

Läs ocksåUpphovsfel i Europa – en lösning värdig Pyrrhus

I dag var det alltså dags för ett andra varv där parlamentarikerna röstade kring 250 olika ändringsförslag.

Dessa handlade bland annat om att mildra en del av de mest kritiserade punkterna – artikel 11 som handlar om att den som ligger bakom material som någon länkar till ska få ersättning – motståndarna kallar det länkskatt – och artikel 13 om hur plattformar som Youtube ska bli skyldigt att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter.

Europaparlamentarikern Max Andersson, (MP), konstaterar att han aldrig fått så mycket mejl kring en fråga som just denna.

– Då har svenskar ändå inte hört av sig fullt så mycket som många andra eftersom vi har haft en valrörelse hemma. Ändå har jag fått 1 500 mejl från vanliga medborgare som läst om det på nätet och blivit uppmanade att mejla på olika kampanjsajter. 

Max Andersson
Max Andersson, Miljöpartiet.

De flesta av de som mejlar är emot uppladdningsfilter. Samtidigt, berättar Max Andersson, har det lobbats det för fullt från upphovsrättsindustrin.

– I morse stod de här och delade ut kondomer. Jag förstod inte riktigt hur kopplingen var men det gjorde de i alla fall.

Inför omröstningen var hans eget stalltips är att just förslaget kring uppladdningsfiltret kommer att ändras och mildras till att mer handla om att upphovsrättsmännen ska få bättre betalt.

– I det förslag vi själva står bakom vill vi att de ska få rättvisa licenspengar från de stora företagen som Google och Youtube. Det får de inte i dag – exempelvis får europeiska upphovsrättsinnehavare mindre än amerikanska.

Däremot trodde han att förslaget om att betala för länkar kommer att gå igenom – ”det har varit en enorm lobbying”.

Läs också: EU:s digitalboss: ”Vi ska skydda både upphovsrätten och yttrandefriheten på internet”

Jytte Guteland (S) konstaterar också att det varit mycket mer lobbying kring förslaget till direktiv varit mer intensiv än hon är van vid.

– Jag upplever att det lobbas från flera håll och att den är mer extrem än kring andra lagstiftningar. Vi måste lyssna på reell oro från medborgare, organisationer och företag men jag tycker att det är viktigt när det gäller en del aktörer att de är tydliga med vilka de verkligen är. 

Jytte Guteland
Jytte Guteland, Socialdemokraterna.

Den sista veckan har hon försökt skärma av sig från bruset för att få lite tankefrist. Och hon tycker att det kommit fram många bra ändringsförslag under sommaren.

– Ja, jag är hyfsat optimistisk om att vi ska lyckas få en bättre balans i förslaget så att vi både stärker rättighetsinnehavarens ställning och tryggar att de får betalt för sitt arbete men samtidigt värnar medborgarnas rättigheter och användarnas möjligheter, säger hon.

Gunnar Hökmark (M) tycker att sommarens arbete med förslaget varit ett viktigt steg framåt.

– Nu så är även det sämsta alternativet väsentligt bättre än det som ministerrådet godkände. Så redan nu har det skett viktiga förändringar.

Läs också: EU-parlamentet stoppar förslaget till digital upphovsrätt

Efter att parlamentet kommit fram till ett nytt förslag ska det förhandlas fram ett gemensamt förslag tillsammans med ministerrådet.

– Bara med de förändringar som föreslås nu försvinner många av bristerna med förslaget – det som gett övertoner om att internet skulle dö, säger Gunnar Hökmark. 

Gunnar Hökmark
Gunnar Hökmark, Moderaterna.

 – Det gör att parlamentet har en rätt stark position och det politiska trycket ligger på rådet.

Men inte heller efter det är direktivet klappat och klart. Efter att man jämkat förslaget ska det upp igen för en sista omröstningen i parlamentet.

– Det här kan bli en av de få frågor under den här mandatperioden som kan gå mer än en vända, säger Max Andersson.

Gunnar Hökmark tror också att det finns risk för att det drar ut på tiden innan det är klart. Och det brådskar om man ska hinna klart före nästa val till EU-parlamentet i maj.

– Det är hård press på alla berörda att agera snabbt. Det är viktigt att förstå att alternativet om man får igenom detta är en fragmenterad lagstiftning som hindrar den digitala marknadens utveckling. Så det finns ett värde i att få igenom det även om man inte är hundraprocentigt nöjd.