Det rör på sig ordentligt bland de svenska b2b-återförsäljarna i branschen. Bakom jättarna Atea och Dustin har det skett en rejäl konsolidering under de senaste åren.

Advanias köp av Caperio har följts upp av Addpros köp av ITF, och dessutom har majoriteten av Office IT-Partner-bolagen slagit sig samman med Zetup och Dicom. Utöver det har även klassiska Misco gått i konkurs och de båda EQT-ägda bolagen DGC och Candidator har slagits samman till ett bolag.

Läs också: Ny storägare i Advania och Atea köper BI-bolag – här är veckans it-affärer

Och medan storaffärerna har avlöst varandra kan andra klassiska bolag köra på som vanligt, och i det nya landskap som uppstår kan man nog utan att överdriva säga att det kommer att tuffa på bättre än vanligt.

Ett exempel är B2B IT-Partner, som tuggat i sig lite för varje år, och snart kan det troligen finnas ännu mer att knapra av. Vd Jonas Danielsson säger att det senaste året varit fantastiskt, men tror att det är lite för tidigt att tacka konsolideringen redan nu. Däremot är han övertygad om att den kommer att få effekt och borga för fler goda år framöver.

Jonas Danielsson.
Jonas Danielsson.

– Det är lite för tidigt än för att se effekten av det som har varit av konsolidering och uppköp, men det brukar vara positivt att det sker saker och ting med våra kollegor därute. Det brukar öppna upp en möjlighet både bland personal och kunder, så vi är ganska säkra på att det kommer att gynna oss eftersom det är så pass många som det har hänt saker med, säger han.

Han säger att B2B IT-Partner just nu har 56 anställda och att omsättningen i år lär landa runt en halv miljard kronor.

– Många av våra konkurrenter har försvunnit. Vi tror att det finns ett behov av ett företag i vår storlek. Vi kan jobba mot väldigt många kunder, men det finns inte så många andra som ligger och skvalpar där vi gör. Det är en storlek som många kunder gillar att göra affärer med, säger Jonas Danielsson.

Ett annat bolag som varit med länge i branschen är Loxodonta. Bolaget, som grundades redan 1985, har huvudkontor i Ludvika, men finns representerat runt om i landet och har sakta men säkert vuxit sedan dess. Och mer ska det bli. Huvudverksamheten finns hemma i Dalarna, där man utöver Ludvika även har kontor i Falun och Säter. Dessutom har man lokal representation i Luleå och Oxelösund.

– Nu är vi inne i nästa fas. Vi vill växa organiskt och etablera oss på nya orter, säger Mattias Pettersson, som nyligen tog klivet upp som koncernchef efter många år som försäljningschef.

Och det senaste kontoret har precis öppnats, i Stockholm. Som ansvarig för den verksamheten har man rekryterat Rickard Ryderstedt från Infront IT-Partner. Loxodonta har sedan tidigare kunder i huvudstaden, men nu vill man utöka närvaron.

– Vi supporterar bland annat SSAB:s klientmiljö i Sverige och de finns på olika orter med bland annat huvudkontoret i Stockholm. Vi har även en del andra kunder i Stockholm så därför öppnade vi kontor där under sommaren. Genom vår satsning kommer vi finnas närmare både våra kunder och medarbetare och hoppas kunna växa i den regionen, säger Mattias Pettersson.

Läs också: Glöm pc-döden – nu går försäljningen bättre än någonsin

Totalt har Loxodonta 82 anställda idag, och omsättningen i år ser ut att landa på drygt 75 miljoner kronor. Bolaget har likt många av sina kollegor jobbat med övergången från att vara beroende av hårdvara till att istälet bli mer tjänsteinriktad, vilket slagit en del mot omsättningen.

– Det är en hel del företag med ungefär 100 anställda som har börjat outsourca sin it till oss. Nu vill vi ta mer marknad i Stockholm och hoppas sedan kunna starta upp på fler orter. Men det ska ske i rätt takt och med rätt framtida ledare som vill bygga sitt Loxodonta enligt samma värderingar som oss.

Och Mattias Pettersson tror också att det kommer finnas större behov av ett bolag i Loxodontas storlek framöver.

– Absolut. Vi jobbar för att verka som ett litet bolag. Vi är entreprenörsdrivna, och brinner för det vi gör, och inte minst värnar vi om våra kunder på riktigt. Det är därför vi lyckas bra. Det personliga är viktigt för oss, vi vill att det ska kännas familjärt, och har i många år insett att det är våra medarbetare, som vi kallar Loxisar, som är produkten som måste utvecklas och skötas om.