Google har tidigare ingått avtal med Volvo om att basera infotainmentsystemet Sensus på Android i deras bilar. Nu offentliggör de ett nytt samarbete inom området med världens största fordonsallians, Renault-Nissan-Mitsubishi.

Med lansering 2021 kommer den här alliansen att använda sig av Android i det här avseendet, vilket innebär att förare kommer att få tillgång till Googles kartor, appbutik och digitala assistent från bilens instrumentpanel.

Läs också: Nu ska självkörande bilar bli mer aggressiva

Kal Mos, som är chef över alliansens uppkopplade bilar, säger i ett pressmeddelande.

– Genom att integrera Android-plattformen i våra infotainmentsystem så lägger vi till en nivå av intelligens i våra uppkopplade fordon. I framtiden kan Google Assistant, som använder Googles AI-teknik, bli det viktigaste sättet för användarna att interagera med sina fordon.

– Med Google Maps och Assistant inbäddade i våra system kommer de att ha några av de mest avancerade ai-baserade applikationer som finns, och med tillgång till Google Play i bilen får de ett öppet och säkert ekosystem av Android-appar anpassade för fordon.

Läs också: Toyota gasar mot självkörande bilar med mångmiljardsatsning

Det här är ett stort steg i Googles ambition att få in sitt operativsystem i fler bilar – bara under första halvåret sålde den här alliansen 5,5 miljoner fordon tillsammans, vilket gör den större än till exempel Volkswagen och Toyota motor, skriver nyhetssajten Techcrunch.