Som vi skrev nyligen har pc-försäljningen fått ett rejält uppsving, och går bättre än någonsin. Det har dock främst varit på b2b-sidan man sett de stora volymerna. På konsumentsidan har det varit mera hattigt. Inte minst var det trögt under sommaren. Rekordvärmen i år var uppskattad av många, men elektronikhandlarna var nog inte lika förtjusta.

Tittar man på Elektronikbranschens snabbindex för försäljningen under juli så var den en procent svagare än motsvarande månad ifjol, och för kategorin laptops såg det riktigt tungt ut, med ett ras på 17 procent.

– Det gick bättre under augusti. Värdemässigt ökade det med 4 procent jämfört med året före, men laptops fortsätter att halka efter, konstaterar Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

Läs också: Ny prognos: Pc och plattor sackar i år – mobiler rekordökar

Mark Hammarberg, försäljningschef för Data på Elgiganten, säger så här om vädereffekten.

– Det är klart att man var lite orolig i sommar, inte minst för vissa produktgrupper. Det var inte det bästa vädret för försäljningen, så det påverkade helt klart, men nu ser vi att försäljningen börjar komma tillbaka i samband med back to school.

Och den varma sommaren är inte det enda orosmolnet på konsument-pc:n:s himmel. Det finns även ett antal faktorer som kan komma att påverka priset. En av dessa är den nya kemikalieskatten.

Att Elektronikbranschen länge varit kritisk mot införandet av den nya skatten är ingen hemlighet, och i veckan kom också en rapport från HUI Research som visar att skatten inte bara gav mindre än förväntat till statskassan. Det som branschorganisationen förutspått, högre priser och handel som flyttat till utländska aktörer, lyfts också fram i rapporten.

Klas Elm
Klas Elm.

– Vi hade knappast förväntat oss något annat. Nu har vi fått en neutral part att titta på det, och det har bara varit en hävstång för utlandshandel. Kunderna handlar fortfarande samma produkter, men man väljer att inte handla i Sverige. Kunderna köper det vet vad de vill ha, och de vet var de ska handla. Det skulle säkert funka bra om vi var en isolerad ö, men så ser ju inte världen ut, säger Klas Elm.

En annan faktor som kan komma att påverka priset på datorer under hösten är valutakursen. Den svenska kronan är just nu nere på väldigt låga nivåer. I augusti kostade dollarn 9,10 kronor, och även om det i dagsläget är några öre bättre ligger den kvar runt samma nivå. Valutakursen påverkar givetvis priset på hemelektronik, men det finns även andra delar som påverkar kedjornas prissättning.

Läs också: Glöm pc-döden – nu går försäljningen bättre än någonsin

– Det är klart att det kan variera i pris utifrån valutan, men det kommer ofta nya modeller och ofta köps det in från olika ställen och i olika valutor, säger Mark Hammarberg och lyfter ett tydligt exempel.

– När Apple nyligen lanserade nya telefoner hade det en stor påverkan på utpriset i Sverige.

Tror ni att valutan kommer att påverka er försäljning under hösten?

– Nej, jag tror inte det. Den svenska valutan har varit svag ett tag. Det är möjligt att snittpriset ökat något men idag handlar det mer om vad du är ute efter och vad du vill ha än att bara titta på priset. Vi ser ibland en effekt åt andra hållet när kronan blir starkare, så det är klart att det kan bli en effekt på vissa håll nu också, men jag tror inte det påverkar så mycket. Det bästa för oss brukar vara att titta över längre tid. Vi vet att det varierar, men det brukar jämna ut sig över ett år.