Det har bara gått ett knappt år sedan Amazon öppnade sin första automatiserade Amazon Go-butik. Den ligger i samma byggnad som företagets huvudkontor i Seattle. Då hade man testkört butiken i nästan två år.

Konceptet innebär att kunderna kan plocka vad de vill på hyllorna och gå ut – betalningen dras automatiskt från deras kreditkort. Det enda de behöver är en app som de skannar av när de går in i butiken som är fullproppad med kameror och sensorer som läser av vilka varor de plockar på sig.

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?

Och nu kan en riktig storsatsning vara på gång uppger Bloomberg. Enligt källor som nyhetssajten varit i kontakt med överväger företaget att öppna 3 000 nya Amazon Go-butiker de närmaste tre åren. Det skulle göra dem till en av de största butikskedjorna i USA. Amazon talesperson vill inte ge Bloomberg någon kommentar.

Analytiker på Morgan Stanley beräknar att en utrullning av den omfattningen skulle kosta mellan en halv till tre miljarder dollar – omkring fem till 27 miljarder kronor. Troligast är dock att det skulle landa i den övre delen av spannet med tanke på all den teknik som krävs inne i butikerna, anser han. Samtidigt får investeringen ses i relation till vad Amazon lägger på att driva detaljhandel – bara i år väntas det landa på runt 200 miljarder dollar, nästan 1 800 miljarder svenska kronor, skriver Bloomberg.