Investeringarna i digital marknadsföring närmar sig 100 miljarder dollar globalt. På jättemarknaderna USA och Storbritannien ökade investeringarna under fjolåret med hela 44 procent till 52 miljarder dollar.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en undersökning av konsultfirman Moore Stephens.

Läs mer: Dataanalys allt viktigare för marknadsförare – men många är sena ur startblocken

En drivkraft bakom ökningarna är att företagen vill ha mer kontroll över marknadsföringen och därför satsar allt mer internt. Investeringar i martech-verktyg (teknik för marknadsföring) ger företagen möjligheter att nå fram med sitt budskap direkt till konsumenter via sociala medier, sökordsoptimering eller röstbaserade assistenter i stället för att sköta online-annonseringen via mellanhänder.

Det här påskyndas av en del uppmärksammade fall, då det förekommit bluffar kopplade till online-annonser. Dessutom finns det exempel på där annonser hamnat i negativa sammanhang, tillsammans med olämpligt innehåll, vilket gjort marknadsförare frustrerade – och gjort så att de velat öka kontrollen över hur de når ut till målgrupperna.

Läs mer: Google: Vi tar bort över 100 skadliga annonser i sekunden

– Det är uppenbart att marknadsförare försöker bygga upp styrka inne på företagen, och att de investerar mer i martech för att hålla sig konkurrenskraftiga, säger Damian Ryan på konsultfirman Moore Stephens, som gjort undersökningen till Reuters.

Den här undersökningen är gjord bland 800 företag i USA, Europa och Asien.

Här är eventet alla pratar om: Webbdagarna Göteborg 26-27 september »