– De första algoritmerna utvecklade vi under 2016, under 2017 fick vi finansiering och i år ha vi fokus på kommersialisering. Och så ska vi rekrytera.
Så sammanfattar grundaren och vd:n Joel Hellermark Sana Labs utveckling. Han har varit intresserad av AI och maskininlärning i flera år, redan i 13-årsåldern utvecklade han sina egna första algoritmer. Men i stället för att välja att gå vidare med en teknisk högskoleutbildning så valde han att starta eget i stället när han gick ut gymnasiet.
Resultatet blev Sana Labs som tagit fram en maskininlärningsplattform som individanpassar digitala utbildningskurser. I dag prenumererar utbildningsbolag i USA, Storbritannien och i Sverige på Sanas AI-plattform.
Marknaden för AI i utbildning väntas ligga på 6 miljarder dollar 2024, 53 miljarder kronor, framhåller Joel Hellermark.
– Utbildning är en av de datarikaste branscherna samtidigt är den stora utmaningen att individanpassa utbildningen. Men med nya maskininlärningsmetoder såg jag en stor möjlighet.
Så för två år sedan kontaktade han AI-forskare på Nasa och Cornell University för att gå vidare med sin idé och förra året fick Sana Labs in åtta miljoner i finansiering.
Läs också: Det här är AI och så funkar det
Och före sommaren var det dags för det första skarpa samarbetet. Tillsammans med NE Nationalencyklopedin utvecklar Sana Labs nu digitala läromedel. De första är matematikläromedel och finns redan ute i flera skolor.
Det som skiljer dem från andra läromedel är att uppgifterna anpassas efter varje elevs kunskapsnivå, kunskapsglapp, sätt att lära sig och så vidare.
– Alla får de förklaringar och frågor som ligger på den nivå där de befinner sig. Och genom att vi får in avidentifierade data från tusentals elever som använder läromedlen så kan vi hela tiden förbättra våra algoritmer, säger Joel Hellermark.
Språk, matematik och programmering är områden som lämpar sig särskilt väl för den här typen av individanpassade läromedel.
– Sådana ämnen där du kan utvärdera kunskapen binärt helt enkelt. Sedan gäller det att lägga utmaningen på rätt nivå. När vi tittar på historiska data så ser vi att det som fungerar bäst är när eleven har 70 procents sannolikhet att klara uppgiften. Då är den möjlig att klara men inte heller för lätt och det maximerar elevens engagemang och kunskapsinhämtning.
Men samarbetet med NE är bara en blygsam början på de stora planer som Joel Hellermark har för Sana Labs.
– Enligt benchmark är vi världsledande i dag och det är bråttom att vinna den här marknaden.
Samtidigt utvecklar Google, Amazon, Microsoft – alla de stora jättarna – AI-lösningar. Hur ska ni matcha det?
– De utvecklar horisontella lösningar men våra system går in i utbildningsindustrin vertikalt. Man måste ha fundamental förståelse för att implementera det på rätt sätt och så djupt är inte Google eller Amazon beredda att gå, säger Joel Hellermark.
I stället är tanken att Sana ska bli den plattform som utbildningsföretagen använder för att bygga sina lösningar på. Och för det krävs att företaget nu expanderar – i första hand i USA.
– Det är den marknaden vi måste vinna. Vi kommer definitivt att bygga team där.
Trots det är planen att forskning och it-utveckling ska bli kvar i Sverige – det är lättare att hitta rätt folk här anser Joel Hellermark, konkurrensen från andra startups i USA är större.
Ännu är det dock en bit på väg. Hittills arbetar 12 personer på Sana Labs – bland annat med erfarenhet från CERN, Spotify och Google. Men planen är att skala upp den närmaste tiden.
– Under nästa år kommer vi förmodligen att dubblera techteamet – det handlar om maskininlärningsutvecklare och dataingenjörer.
Läs också: Boom för svensk edtech – och snart kommer ketchup-effekten
På frågan om hur han ser på företagets framtid gör Joel Hellermark klart att han inte ser det som en startup som snabbt ska säljas utan som ett företagsbygge.
– Med vår modell där tanken är att sälja till stora framgångsrika utbildningsföretag kan vi bli lönsamma snabbt. Det handlar mer om fokus. Historiskt vinner tillväxt över lönsamhet. Och Spotifynivå – ja det kan vi absolut nå.
Han konstaterar också att techbranschen präglas av en enorm kortsiktighet.
– Med rätt ägare, rätt personal, rätt vision och rätt strategi kan det också bli mer av ett livsverk. Om man tittar på bolag som fanns 1950 så är 78 procent av dem borta, över 100 år är det 45 bolag per miljon som överlever, säger han men tillägger snabbt.
– Men det är mer av en tankelek förstås.