Molnbaserade crm-leverantören Salesforce fortsätter släppa tunga nyheter inför sin konferens Dreamforce som går av stapeln i San Fransisco i veckan. Nu ett djupt samarbete med Apple.

Företagen ska förse utvecklarsamhället med verktyg och resurser så att de ska kunna bygga sina egna Salesforce-appar för Iphone och Ipad.

Läs mer: Nu tar Einstein ton – Salesforce släpper röstassistent

– Vi tycker det är mycket spännande att arbeta med Salesforce och att deras branschledande kundvårdssystem nu omfattar IOS och förser Iphone och Ipad med nya funktioner, säger Tim Cook, Apples vd. Med den kraftfulla kombinationen av Iphone, Ipad och IOS tillsammans med Salesforce appar och ett nytt utvecklarkit så kommer vi att kunna få fram fantastiska användarupplevelser för organisationer över hela världen.

Inte heller Salesforces vd Marc Benioff skräder orden om vad det nya samarbetet innebär:

– Tillsammans kommer vi att kunna skapa en ny era av mobil innovation och ge miljoner människor tillgång till Trailhead (Salesforce utbildningsplattform) och kompetensen de behöver för framtidens jobb.

Partnerskapet fokuserar initialt på ett nytt gränssnitt i Salesforces mobilapp med särskilda Apple-funktioner som Siri Shortcuts, face-ID och företagschatt. Partners ska också kunna leverera kraftfulla IOS-appar för branscher och småföretag med specifika kundbehov.

Läs mer: Salesforce släpper Powerpoint-utmanare

Företagen ska därutöver tillsammans utveckla sitt första utvecklarkit, Salesforce Mobile SDK, som är optimerat för Apples programmeringsspråk Swift. Det här kommer att möjliggöra för organisationer och utvecklare att bygga appar för Iphone och Ipad på Salesforce Lightning Platform.

De gör också en gemensam och bred utbildningssatsning på Salesforces plattform Trailhead som ska ”öka utvecklarkunskapen och karriärmöjligheterna” för utvecklare.