Som vi skrivit tidigare har Australien stoppat kinesiska nätleverantören Huawei från att vara med och bygga 5g-nät i landet, eftersom myndigheterna anser att säkerhetsriskerna är för stora. Även USA har begränsat för kinesiska bolag att komma in på den här attraktiva marknaden.

Men i Kanada görs det en annan bedömning.

När han pratade inför kanadensiska parlamentets kommitté för allmän och nationell säkerhet tidigare i veckan så sa Scott Jones, Kanadas chef för cybersäkerhet, att landet kan kontrollera utrustning och mjukvara för säkerhetssårbarheter tillräckligt för att inte behöva stänga ute Huawei.

Jones uppgav bland annat att de kanadensiska myndigheterna har ”mycket avancerade relationer” med telekomleverantörer och att dessa ”är annorlunda jämfört med andra länder”. Det här skriver nyhetssajten The Register.

”Vi har ett program som är mycket djupgående”, sa han vidare.

Läs mer: Huawei slår tillbaka efter 5g-stoppet i Australien: ”politiskt motiverat”

Jones betonade också vikten av att se på nätverkssäkerhet som ”ett helt system” – och att det innefattar allt ifrån att öka nätverkets motståndskraft varhelst ett hot kan komma ifrån till att försvara försörjningskedjan och köpa produkter som är kända för att vara säkra och att använda dem säkert. Det gäller att ta hänsyn till alla risker och inte bara en särskild, tillade han.

Dessutom hävdade Jones att det rimmar illa med hur telekombranschen fungerar, om man stoppar en leverantör från ett visst land, eftersom ”nästan allt” tillverkas ”runt om i världen”.