Numera har Android en marknadsandel på 88 procent, och bara under senaste kvartalet såldes det nästan 330 miljoner Android-telefoner i världen. De största tillverkarna som Samsung och Huawei har standardiserat på systemet.

Men allt började för ganska precis tio år sedan med en telefon med utfällbart tangentbord. Det uppmärksammar IDG News nu denna jubileumsvecka. Det här var långt innan kameraflärpar, trådlös laddning och kodnamn med konfektteman. Android var ett enkelt operativsystem som kördes på en enda telefon, nämligen Google-HTC T-Mobile G1, senare känd som HTC Dream.

Läs mer: Därför är Android P ännu ett steg på Googles väg att erövra företagen

Den lanserades ett par månader efter att Apple släppt Iphone 3g (som släpptes i juli 2008).

Och den första Android-telefonen hade ett särskilt uppdrag: Att utmana Iphone, och i det syftet var den en framgång. För även om den var tjock (17mm), hade en bildskärm med låg upplösning (320x480) och saknade virtuellt tangentbord, vilket gjorde att användarna fick trycka på ett litet utfällt tangentbord, så sålde T-Mobile mer än en miljon G1 under de första sex månaderna.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Det som var speciellt med den här telefonen var emellertid inte designen eller navigeringen, utan just operativsystemet. Designat av Andy Rubin och distribuerat av Google så var version 1.0 av Android ganska grovt i kanterna, men det var den första konkurrenten värd sitt namn till Apples Iphone OS, som det hette då. Det skulle ta några år innan kanterna filades bort, men grunden fanns där. Som IDG News skrev i sin recension:

”Den första Android-enheten har potential och det är roligt att undersöka gränssnittet. Googles egen enkla rena webdesign har tydligt inspirerat Androids gränssnitt, och hur du interagerar med applikationerna. Du kan justera och anpassa allt, antingen genom de djupa och varierade inställningsalternativen eller genom lämpliga appar”.

Läs också: Android äter sig in i fordonsvärlden – nytt stort avtal för Google

När HTC Dream släpptes i Sverige 2009 kostade den 4400 kronor.
Android skulle förändras mycket redan under de första uppdateringarna och då det fick sitt första kodnamn (Cupcake med version 1.5) så var det på god väg att bli ett helt touch-baserat operativsystem med ett virtuellt tangentbord, copy & paste-funktion (vilket Iphone inte fick förrän OS3) och stöd för widgetar.

Läs mer om Androids utveckling genom åren här.