FBI genomförde i Ohio i augusti en husrannsakan hos den för barnpornografibrott misstänkte Grant Michalski. Poliserna genomsökte Michalskis dator i hans hem när de fann hans Iphone X. FBIs agenter bad Michalski att öppna upp sin Iphone med Face id-funktionen, vilken han gjorde, skriver The Verge.

Läs också: Tio år sedan första Android-luren – så började Googles smartphone-resa

När Apple släppte Iphone X med Face id restes frågan om en person skulle kunna tvingas att öppna mobilen med Face id. Även om det tycks ha gått frivilligt denna gång, är det första gången FBI använder Face id-funktionen för att öppna en Iphone under en utredning.

Enligt amerikansk lag har biometriska lås inte samma skydd som sifferkoder. Tidigare har vi sett fall där en misstänkt vägrat att ge ifrån sig sin PIN-kod utan att FBI kunnat göra så mycket åt det, men med biometriska lås är skyddsvärdet lägre.

Läs också: Därför är Apple värt tusen miljarder dollar

Under tiden FBI-agenterna undersökte Michalskis Iphone blev de utelåsta från mobilen, och begärde därefter ett separat tillstånd för husrannsakan för att kunna undersöka mobilen närmare. Det verkar därmed som att FBI inte tänker försöka övertala Michalski att använda Face id igen, utan använda de traditionella metoder de redan har rutiner för.