Trygg-Hansa it-satsar stort

Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa, där Trygg-Hansa och danska Codan Forsikring ingår, etablerar ett skandinaviskt it-center i Malmö. Enligt planen ska närmare hundra it-specialister anställas innan slutet av 2019, och rekryteringen startar omgående. Bolaget uppger att målet med den nya satsningen är att skapa mer effektiva it-processer och att utnyttja möjligheterna i ny teknik i än större utsträckning. IoT, maskin­inlärning och AI nämns som viktiga teknik­områden att satsa på.

Sedan tidigare har Trygg-Hansa cirka 700 medarbetare inom kund- och skadeservice i Malmö.

– För att vi även i framtiden ska vara ett framgångsrikt försäkrings­bolag med nöjda kunder måste vi fortsätta vår digitali­serings­resa genom att skapa mer effektiva it-processer och bli ännu bättre på att ta del av möjlig­heterna med ny teknik. Det nya it-centret är en viktig pusselbit i att möta ett förändrat kundbehov och kundbeteende, säger Lars André, cio på Codan/Trygg-Hansa, som siktar på att bli en av de större it-arbetsgivarna i Malmö.

Lars André
Lars André, Codan/Trygg-Hansa.

– Det finns många kompetenta it-specialister i Malmö-området och vi hoppas kunna locka de främsta av dem till oss. Codan/Trygg-Hansa är än så länge relativt okända som it-arbetsgivare, men vi är inne i en oerhört spännande resa där it utgör en grundsten och det hoppas vi att fler kommer att få upp ögonen för. Vi kommer löpande under det kommande året rekrytera it-specialister som vill vara med på resan mot framtidens försäkringsbolag tillsammans med oss.

Läs också: Äntligen en positiv nyhet för Tesla: "Når produktionsmålen med Model 3"

Här är årets Microsoft­gunstlingar

I förra veckan avgjordes Microsoft Partner Awards på Waterfront i Stockholm, och som vanligt var det en glad skara som kunde lämna kvällen en partnerutmärkelse rikare.

Sigma IT Consulting var en av vinnarna. Bolaget var finalist i de tre kategorierna Årets bästa digitala kund­transformation, Årets mest innovativa lösning samt Årets Azure-partner. Det blev dock bara ett pris, som årets mest innovativa lösning.

– Vi är fantastiskt stolta över att vinna Årets Partner för mest innovativa lösning. Det här priset visar att vi hela tiden utmanar oss själva att tillsammans med våra kunder ta fram de bästa lösningarna inom digitalisering. Det är oerhört hedrande att för fjärde året i rad vinna Microsofts förtroende och få ett kvitto på att vårt arbete är viktigt och värde­sätts av både leverantörer och kunder, samt att det innovationsarbete vi gör bidrar till en bättre morgondag, säger Hans Hellström, ansvarig säljare för Business Area Asset på Sigma IT Consulting.

Sigma
Klas Hammar, Microsoft, Joacim Damgard, Microsoft; Hans Hellström, Sigma och Catharina Ljungberg, Microsoft, på scen.

Årets Dynamicspartner Innofactor var också stolt över att vara Microsofts svenska favorit.

– Det är en stor ära för oss att bli utsedd till och få priset som årets bästa Dynamicspartner. Jag är så stolt över alla mina kollegor som dagligen arbetar och sliter för att förverkliga våra kunders mål att bli effektivare, arbeta smartare eller kunna sälja mer. Det här är ett erkännande för oss att det vi gör verkligen gör nytta och uppskattas av såväl våra kunder som våra viktigaste partners. Tack Microsoft, tack alla våra fantastiska kunder, och framförallt tack till de bästa kollegorna, säger vd Viktor Lundqvist.

Här är alla vinnarna:

Årets bästa digitala kundtransformation – Sekoia
Årets mest innovativa lösning – Sigma
Årets AI-partner – Softronic
Årets Azure-partner – Inriver
Årets modern workplace-partner – Onevinn
Årets Dynamics-partner – Innofactor
Årets partner to partner – Unified Commerce Alliance
Årets rookie – Conoa

Glesys shoppar i Malmö

Det Falkenbergbaserade hostingbolaget Glesys köper server­hosting­verksamheten från Malmöbaserade SBBS Solutions. Glesys uppger att man idag har 4 000 kunder i 65 länder och att förvärvet av SBBS Solutions server­hosting­verksamhet är en del i den strategi som de befintliga ägarna gjort tillsammans med investment­bolaget Via Equity. Samtliga kunder och deras tjänster kommer enligt de båda bolagen att vara överflyttade till Glesys innan årsskiftet.

Glenn Johansson, Glesys.
Glenn Johansson, Glesys.

– Vi är mycket glada över det här förvärvet och hoppas kunna göra fler liknande affärer framöver. Detta är ett av flera sätt att förverkliga ambitionen att ytterligare öka vår expansion på den nordiska marknaden. Det är kul att göra en sådan här affär och vi är ödmjuka inför uppgiften att överträffa förväntningarna hos kunderna, säger Glenn Johansson, vd på Glesys.

Även SBBS Solutions låter nöjda med samarbetet.

– Vårt mål har varit att hitta en partner med spets­kompetens och förmåga att leverera skräddar­sydda hosting­lösningar utifrån kundernas specifika behov. Med Glesys känner vi att vi har hittat Sveriges bästa aktör på området, säger Carolina Ericson, vd på SBBS Solutions.

Carolina Ericsson, SBBS
Carolina Ericsson, SBBS.

– Vi har en tydlig strategi tillsammans med teamet på Glesys att expandera affären med infrastruktur som tjänst till krävande kunder. Detta kommer ske både fortsatt organiskt men även genom förvärv. Det pågår en konsolidering av den bakomliggande it-infra­strukturen och där kommer Glesys vara en ledande kraft så vi ser framför oss fler potentiella förvärv, säger Daniel Hallberg, investerings­ansvarig på Via Equity.

Tung trio testar nytt

De tre mjukvarujättarna Adobe, Microsoft och SAP slår på trumman för ett nytt samarbete. Enligt bolagen handlar det om att hitta nya sätt för företag att dra nytta av sina data. Trion sammanfattar sin gemensamma vision med att varje organisation äger och kontrollerar sina data och att man därigenom med hjälp av AI kan hjälpa kunderna att få insikter från beteenden och sätt som data används på. Tanken är också att bolagens partner ska kunna dra nytta av samarbetet.

– Microsoft, Adobe och SAP förstår att kundupplevelsen inte längre är ett vanligt säljsamtal. Vd:ar idag vill brytar ner silos i organisationen så att de kan få alla på sitt företag fokuserade på att hjälpa de som är utanför bolaget. Med vårt Open Data Initiative ska vi hjälpa företag att få en och samma syn på kunden, kommenterar Bill McDermott, koncernchef på SAP, det nya samarbetet.

Hypergene vann på Gotland

Region Gotland har valt ett beslutsstöd från Hypergene för planering, uppföljning och analys. Målet är att lösningen ska bidra till större effektivitet och mer kraft i såväl den strategiska styrningen som den löpande dagliga styrningen. Alla Region Gotlands 250 chefer ska arbeta i systemet, liksom ett 50-tal ytterligare medarbetare.

– Vi har höga mål med införandet av beslutsstöd. Ytterst handlar det om att alla chefer ska få bättre förutsättningar att uppfylla sitt ansvar för ekonomi, medarbetare och verksamhet. Alla våra chefer ska få tillgång till indikatorer, verksamhets­mått och nyckeltal på alla nivåer. Dessutom ska det finnas en tydlig röd tråd i styrningen från Region Gotlands övergripande mål till aktiviteter på enhetsnivå, säger regiondirektör Peter Lindvall.

Per Hidenius, Hypergene.
Per Hidenius, Hypergene.

– Vi är väldigt glada över att Region Gotland valt vår produkt. Syftet med avtalet har varit att kunna skapa ett ändrat arbetssätt och i förlängningen en effektivare verksamhets­styrning. Det är precis det vi kan bäst och som vi nu ser fram emot att få bidra med hos en ny spännande kund, säger Per Hidenius, vd på Hypergene.

IP-Only tar hand om ÖOB

Landets samtliga ÖOB-varuhus, som ägs av Runsvengruppen, har valt IP-Only som leverantör av nättjänster. Det nya avtalet sträcker sig över fem år. Lågpriskedjan har 96 varuhus över hela Sverige och sysselsätter drygt 1 600 personer.

– Med nära hundra varuhus i hela landet behöver vi en stabil och framtids­säker lösning. Genom samarbetet med IP-Only minskar vi ledtider och säkrar våra behov av ökad bandbredd, säger Peter Adell, it-chef på Runsvengruppen.

Regina Donato Dahlström
Regina Donato Dahlström, IP-Only.

– Vi är glada över förtroendet och stolta över att vi kan leverera lösningar som efterfrågas av de starkaste kedjorna på den svenska butiks­marknaden. Det innebär att vi har precis det som behövs när aktörerna säkrar sina digitala lösningar för framtiden, säger Regina Donato Dahlström, affärsområdeschef för IP-Only Enterprise.

Läs också: ”Peak butik” – handelns tillväxt sker helt på nätet

8 miljoner till strömsnåla minnen

Lundabaserade Xenergic, som har tagit fram teknik för strömsnåla datorminnen, har fått in 8 miljoner kronor från ett antal investerare. Bolaget skriver att deras variant av så kallat sram kan minska minnets strömförbrukning med över 90 procent, utan att tumma på varken prestanda eller yta i batteri­drivna mobila enheter. Med kapitalet ska bolaget fortsätta kommersiali­seringen och utvecklingen av minnet för användning i uppkopplade elektronik­produkter.

Xenergics innovation kan ge kraftigt förlängda batteritider hos uppkopplade produkter i low- ower-kategorin. Exempel på sådana är hörapparater och produkter inom IoT. Det är det som har lett till stort intresse för bolagets teknologi hos stora industriella aktörer.

Babak Mohammadi
Babak Mohammadi, Xenergic

– Vi har lyckats kombinera den extremt låga energi­förbrukningen med bibehållna höga prestanda hos minnet samtidigt som minnet fortfarande bara upptar liten yta. Något som är helt unikt på marknaden. Vårt minne har dessutom egenskaper som till och med kan fördubbla prestandan, säger Babak Mohammadi, vd och grundare av Xenergic.

– En stor fördel med vår teknologi är att vårt minne kan tillverkas med befintliga kommersiella teknologier. Detta medför att våra kunder mycket lätt kan byta till våra minnen, säger Anders Berglund, bolagets styrelseordförande.

De som deltar i den aktuella nyemissionen är Johan Qviberg genom bolaget Quinary Investment, Almi Invest, Filip Larsson med flera samt befintliga ägare såsom LU Holding och Anders Berglund.

– Med min egen bakgrund inom halvledar­industrin så är det förstås extra roligt att se hur fantastiska forskare från Lunds universitet ännu en gång tar världs­ledande forskning inom denna teknologi till marknad, säger LU Holdings vd Linus Wiebe.

– I Xenergic ser vi, utöver en mycket intressant teknologi och stor marknads­potential, en stark ägargrupp och ett tydligt affärsdriv som är avgörande för att nå framgång, säger Marcus Skärbäck, investerings­chef på Almi Invest Syd.

Finland nästa för Cinode

Cinode, med en molntjänst nischad för konsultföretag, expanderar nu till Finland, med hjälp av Almi.

– Vi på Almi vill gärna hjälpa tillväxtföretag som satsar på internatio­nali­sering. Cinode är ett spännande bolag och vi ser fram emot att följa deras fortsatta tillväxtresa, säger Anna Klingberg, företags­rådgivare på Almi.

Över 150 svenska och nordiska it-, teknik- och management­konsult­företag använder idag Cinode för att hantera sina kompetenser, affärer och leveranser. Nu väntar alltså en etablering i vårt östra grannland.

– Almis process kring finansierings­lösningar har hanterats mycket smidigt och professionellt. De har verkligen förstått vår SaaS-modell och ännu en gång givit oss möjligheten att satsa framåt, vilket varit ovärderligt i bygget av en global och skalbar tjänst som verkligen berör hela konsult­branschen, säger Anders Hagberg, vd på Cinode.