Den som tar del av analysföretaget IDC:s siffror över den europeiska serverförsäljningen får sig en överraskning då det visar sig att investeringarna har gått upp med hela 29 procent (!) senaste kvartalet, i dollar räknat.

Nu är det kanske inte riktigt så bra som det ser ut vid första ögonkastet – justerat för valutaeffekter är ökningen 18 procent. Det är alltjämt en mycket hög siffra, men den har sina förklaringar.

– Om man ser på serverinvesteringarna i Västeuropa så är de ganska slagiga och det beror på att de är så beroende av datacenter-byggandena, säger Martin Sundblad, analytiker på IDC. Det blir väldigt beroende av hur de tre stora, Amazon Web Services, Google och Microsoft investerar.

Läs mer: Här är nästa steg för Googles jättesatsning i Dalarna

– Det är förklaringen till att de här siffrorna sticker ut så mycket, men om man ser över en längre period så är inte ökningarna på servermarknaden särskilt stora.

Totalt köptes det servrar i Emea-området för 3,4 miljarder euro. Inte minst hade Frankrike ett bra serverkvartal, där investeringarna ökade kraftigt då både AWS och Microsoft öppnade datacenter runt Paris och Marseille.

Men det här visar sig även i Sverige, som också hade ett bra kvartal vad gäller serverinvesteringarna – här gick de upp med 12 procent (rensat för valutaeffekter).

– Då är ändå inte AWS satsningar här med i de siffrorna, för senaste kvartalet. Men både i Sverige och i Danmark investeras det mycket.

Martin Sundblad säger vidare att trenden går mot större och dyrare maskiner. Det innebär att antalet sålda enheter inte alls visar upp samma tillväxt. Tvärtom minskade faktiskt försäljningen mätt i antalet sålda enheter senaste kvartalet – ned med 3,7 procent. Totalt i Emea-området såldes 515 000 servrar.

– Företagen vill ha stora system, nya processorer och mer prestanda, säger Martin Sundblad. Det som går upp kraftigt är alltså priset per enhet.

Läs mer: Datacenterboomen mot maxnivå – snart ritas servermarknaden om

Största leverantör på den europeiska marknaden är HPE som har en marknadsandel på 28,4 procent, framför Dell EMC:s 22,4 procent. På tredje plats kommer det som kallas ODM:er (original design manufacturer), det vill säga icke namngivna leverantörer vars produkter säljs under andra varumärken.