Katrineholm är en klassisk svensk industristad som växt fram med järnvägen som nav. 2017 hade kommunen cirka 34 000 invånare, men det uttalade målet är att invånarantalet ska växa till 40 000. Staden har under 2000-talet drabbats hårt av stora nedskärningar, inte minst 2015, då Ericsson meddelade att man skulle lägga ner sin verksamhet.

VIDEO: Så ser Amazons jättebygge i Katrineholm ut från ovan

Att ett av världens största företag just nu håller på att etablera sig i den lilla sörmländska staden är kanske därför inte det första man skulle gissa. Men så är det. Amazon, med ett börsvärde på hisnande 931 miljarder dollar och en omsättning som landade på 177,87 miljarder dollar under 2017, ungefär en tredjedel av Sveriges totala BNP, är på väg att öppna ett av tre svenska datacenter ute på det område i staden som kort och gott döpts till Logistikcentrum, givetvis i nära anslutning till stadens hjärta, järnvägen.

Symboliskt nog är en av granntomterna belamrad med timmer och sågspån, och får representera den gamla industrin, medan en annan granne är en desto tydligare representant för nutiden. Det är nämligen lager för Matsmart, ett bolag som säljer billig mat med kort utgångsdatum på nätet.

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?

Men även om Amazon av de flesta förknippas med e-handel så är det inte den delen som ska etableras i Sverige, utan det är bolagets molnverksamhet och lönsamhetsmotor Amazon Web Services, AWS, som har Katrineholm som en av tre svenska orter där man vill etablera det man kallar Availability Zones. Något exakt datum för öppning är inte klart i dagsläget, men när AWS under 2017 meddelade sina planer för etableringen i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås så skulle det ske under 2018. ”Mellan 50 000 och 80 000 servrar vid varje Availabilty Zone” löd beskedet då gällande storleken.

amazon katrineholm

Bland den genomsnittliga Katrineholmaren verkar kännedomen om molnjättens intåg variera. En del vet ingenting om den stundande etableringen, medan andra är desto mer intresserade.

– Det är ingen etablering som påverkar gemene man, men de som är intresserade och förstår vad det handlar om tror att deras etablering kan leda till fler etableringar, säger Carl-Magnus Fransson, som är vd på Katrineholms Entreprenörscentrum, Katec, en organisation som till 40 procent ägs av kommunen medan resterande 60 procent är fördelat på lokala företag.

Patrik Dahlén på bolaget Buildflow
Patrik Dahlén, Buildflow.

Han tror att det lokala näringslivet kan få en rejäl skjuts. Inte minst är han glad över att AWS etablering kommer att göra Katrineholm mer synligt. Han bjuder själv på den nya inofficiella sloganen ”En kaxig kommun i Stockholms närhet” när han ska lyfta fram kommunens fördelar.

– Det här sätter oss på kartan och kan ge positiva effekter. Det är nog en del som tänker att om de etablerar sig där kanske vi också ska göra det, säger Carl-Magnus Fransson och berättar att det redan finns andra intressenter som hört av sig om etablering.

Läs också: Nu rusar serverförsäljningen i Europa – och Sverige hänger med

Några namn på vilka det är eller vilken typ av företag det handlar om vill han inte uppge. Han konstaterar nöjt att den satsning som kommunen gjort på att etablera ett stort logistikområde vid järnvägen börjar betala sig nu.

Carl-Magnus Fransson
Carl-Magnus Fransson.

– Kommunens satsning på ett logistikcentrum visade sig vara helt rätt, även om det var många som var negativa till det från början. Det här är ingen satsning man räknar hem på två tre år, men nu ser vi att det skapar attraktionskraft.

Den direkta effekten av att en it-jätte etablerar ett datacenter i Katrineholm är svår att lyfta fram. Givetvis finns det underentreprenörer som tjänar på det under själva byggprocessen, och framöver kommer det behövas en del arbetskraft till den stora anläggningen, men någon jättearbetsgivare lär knappast AWS bli för Katrineholmsborna. Dessutom har amerikanska bolag för vana att gärna bemanna med egen personal när en ny verksamhet ska etableras. Och i en liten stad märks ofta förändringar snabbt. Ett konkret exempel som en person vittnar om är att influgna amerikanska familjer redan kommit, då ”Amazonbarnen” har börjat på förskolan.

Däremot lär det finnas många indirekta effekter av etableringen. Det tror inte minst de startupbolag som är med i Katec.

– Långsiktigt tror jag att det kan få folk att vilja starta sina bolag här. Det är många som tittar utanför Stockholm, och AWS kan vara en sak som gör det mer attraktivt att välja Katrineholm. När vi har anställt har vi fångat upp dem som inte orkar pendla längre, säger Patrik Dahlén på bolaget Buildflow, som tidigare hette Byggvarulistan, och jobbar med att digitalisera och underlätta hanteringen av byggmaterial.

Och att pendla till Stockholm för att jobba verkar vara lite av Katrineholms nationalsport. Samtliga startup-representanter vi pratar med har både gjort och tröttnat på den resan. Ett av bolagen är till och med skapat helt av den erfarenheten.

one repay
SJ-strul är uppfinningarnas moder. Henric Rudin och Helene Haglund drog igång One Repay efter att ha upplevt frustrationen som tågpendlare.

På One Repay tar man fram en tjänst som ska underlätta ersättningar på grund av försenade tåg. Inledningsvis är det främst SJ man jobbar med, men målet är att bredda tjänsten så mycket som möjligt eftersom trassel med ersättning är ett problem som finns i hela Europa. Henric Rudin, som är en av grundarna av One Repay, hoppas att även kunna få teknisk draghjälp av stadens nya it-jätte.

– AWS har erbjudande riktat till startups, och det passar vår verksamhet bra. Vi hoppas att vi kanske kan hitta ett erbjudande som passar oss, säger han och hoppas också att AWS intåg kan ge skjuts åt den lokala it-sektorn.

Läs också: Här är nästa marknad Amazon dundrar in på

– Det vore en önskedröm att kunna hitta kompetens lokalt. Det skulle göra det mycket lättare att driva företag. Går AWS in någonstans gör de det långsiktigt, så det är klart att vi som startup tittar noga på. Det är ett bolag som är etablerat i hela världen och de kommer att stanna här länge.

Theodor Storm
Theodor Storm.

Theodor Storm jobbar med appen Wehunt, som är ett webbaserat spårningssystem som ger jägare realtidsövervakning via gps för att hålla reda på jaktlag och hundar. Han tror också att molnjätten kan ge ett positivt företagsklimat, och inte minst hjälpa till att väcka intresset för it.

– Det man hoppas på är att AWS ska vara aktiva, och till exempel vara ute i skolor och väcka intresset för tech, och visa konkret vad det innebär. Vi har till exempel kört hackathon i skolorna för något år sedan. Ett liknande upplägg där AWS visar vad de har att erbjuda skulle vara otroligt värdefullt, säger han.