Vd-byte på Sopra Steria

Anders Burestig tar över på konsult­bolaget Sopra Steria. Han ersätter Fredrik Arbman i rollen som Sverige-vd. Anders Burestig rekryteras internt och kommer närmast från en roll som affärsenhetschef för Applications, med cirka 150 anställda. Han har varit på Kentor sedan 2005, och kom till Sopra Steria när Kentor köptes. Han kommer att ingå i den skandinaviska ledningen och rapportera till Skandinavien-vd:n Kjell Rusti.

Anders Burestig, Sopra Steria
Anders Burestig, Sopra Steria.

– Jag är mycket hedrad över att få ta över som vd efter Fredrik Arbman. Sopra Sterias tillväxtresa i Sverige tog rejäl fart under 2018 med fler än 120 nyrekryteringar och ett nyöppnat kontor i Östersund. Vi är nu över 400 anställda i bolaget och jag ser väldigt mycket fram emot att få fortsätta stärka Sopra Sterias marknads­position som partner inom digital transformation, säger Anders Burestig.

– Anders kommer att bidra med en bred erfarenhet kombinerat med en passion för att driva affärs­utveckling och digital transformation nära våra kunder. Med hans 20 år i it-branschen har han ingående kunskap om marknaden och kommer att framgångsrikt kunna vidare­utveckla Sopra Sterias verksamhet, säger Kjell Rusti.

Hon tar över Gibon

Mia Åslander blir ny vd på Gibon, en företags­grupp som startades i början av året av Koneo­avhoppare. Hennes uppdrag blir att jobba mot målet att femdubbla omsättningen till 1,5 miljarder kronor inom fem år. Det ska ske både genom tillväxt för de nuvarande medlemmarna och genom att attrahera fler företag till Gibon­gruppen.

Mia Åslander
Mia Åslander, Gibon.

– Det känns väldigt spännande att kliva in som vd för Gibon Sverige. Jag har varit med från starten i januari och är stolt över det vi åstadkommit så här långt med att skapa ett gemensamt varumärke och starkt marknads­erbjudande. Nu ska vi ta nästa steg och växla upp våra operativa verksamheter och knyta till oss fler medlemmar, säger hon och passar på att agna kroken:

– Många lokala it-företag som funnits några år letar efter ett sätt att ta nästa steg i sin utveckling. Istället för att uppfinna hjulet på egen hand kan de bli en del av Gibon och utvecklas tillsammans med oss utan att ge upp sin självständighet. Vi är alla entreprenörer men ser styrkan i ett gemensamt erbjudande, vi blir en tyngre förhandlings­part gentemot kunder och leverantörer och samtidigt tar vi vara på den breda kompetens vi har tillsammans.

Hon kommer närmast från rollen som marknadschef, vilken hon även hade på Koneo. Den rollen tas nu över av Emelie Stålhem, som fram till nu varit marknads­koordinator.

– Mia Åslander har som marknadschef i Gibong­ruppen lett en framgångsrik lansering av en ny företags­grupp som endast har funnits i nio månader. Vi har stort förtroende för hennes förmåga att axla rollen som vd i Gibon Sverige och fortsätta utveckla affären och Gibongruppen, säger styrelse­ledamot Erik Asker.

Sverige stekhett hos Sogeti

Vi skrev nyligen om att svenska Stefan Ek tar över som högsta chef på franska konsult­jätten Sogeti. Nu har nästa svensk fått ett toppjobb: det är Jimmy Andersson som har utsetts till global säljchef. Han började i branschen 2001 och har sedan 2006 arbetat i ledarroller såsom kundansvarig och regionchef, samt senast som nationellt ansvarig för Offshore, Strategic Deals och för företagets viktigaste tjänste­områden i Sverige. Nu blir han alltså säljchef för Sogetis globala verksamhet, med 27 000 medarbetare i 13 länder.

Jimmy Andersson
Foto: Cecilia MöllerJimmy Andersson, Sogeti.

– Sedan vår koncerns grundare Serge Kampf återinförde varumärket Sogeti på marknaden år 2002 har vi expanderat kraftfullt. Kundnöjdhet är a och o och resultatet av våra regelbundna mätningar är vår stolthet. Jag ser fram emot att göra ännu fler kunder nöjda, men också att förvåna dem ännu mer framåt. I digitaliseringens era har vi allt på plats för att skapa värde för våra kunder och få dem att lyckas, både på kort och lång sikt, och vi är en både trygg och innovativ partner, vilket är en bra kombination, säger Jimmy Andersson och förklarar svenskarnas popularitet så här:

– Sverige är och förblir en stark marknad för Sogeti. Grundat i våra konsulters agilitet, innovations­förmåga och passion för tekniken hjälper vi våra kunder att ta snabba kliv framåt, exempelvis med hjälp av smarta lösningar inom Cloud, Digital Customer Experience, Analytics & Cognitive, Digital Assurance & Testing och Cybersecurity.

Läs också: Så gör du om din gamla laptop till en Chromebook

Tar över Proofpoint

Fredrik Möller är ny regionchef för Norden och Baltikum på Proofpoint, som jobbar med cyber­säkerhet och regel­efterlevnad. Han ska utöka och utveckla nätverket av partner i det som beskrivs som en viktig region för bolaget. Han har tidigare haft ledande roller på bolag som McAfee och Fortify Software, men ansluter närmast från uppdraget som Emea-kanalansvarig på Infoblox.

Fredrik Möller
Fredrik Möller, Proofpoint.

– Proofpoint är en självklar ledare på cyber­säkerhets­området med utmärkta förutsättningar att ytterligare stärka sin position i Norden. Jag är väldigt glad att bli en del av teamet och ser fram emot att bidra till med att fortsätta etablera Proofpoints ledarskap, och hjälpa nordiska verksamheter bli bättre på att skydda sig mot dagens och morgondagens framväxande cyberhot, säger Fredrik Möller.

Evry fick ny chef på köpet

Helge Halvorsen Monstad
Helge Halvorsen Monstad, Evry.

Konsultbolaget Evry köpte nyligen bolaget Exonor. Nu blir grundaren Helge Halvorsen Monstad chef för Evrys affärsområde Healthcare, vilket innebär att driva och leda Evrys erbjudande inom e-hälsa.

− Jag har jobbat med e-hälsa sedan 20 år och ser nu fram emot att driva Evrys arbete med digitalisering av sjukvården. Det ska bli spännande att arbeta i ett företag som är väl förankrat i Norden och som gör en tydlig satsning på e-hälsa. Jag är övertygad om att vi tillsammans har en stor potential att skapa nytta för våra kunder, inte minst i den spännande förändring som vår marknad nu befinner sig i, säger han.

− Vi välkomnar Helge. Han kommer med sin erfarenhet och kompetens att vara med och bidra till att patienter och vård­personal kan få bättre tekniska förutsättningar. Att han har lång erfarenhet av att arbeta nordiskt är också en fördel för oss och vår fortsatta resa mot en mer nordisk Healthcare-verksamhet, säger Bengt-Göran Kangas, chef för Public Sector & Healthcare på Evry.

Ska predika Akamai

Elisabeth Bitsch-Christensen
Elisabeth Bitsch-Christensen, Akamai.

Elisabeth Bitsch-Christensen ska leda och utveckla Akamais arbete inom marknadsföring, reklam och pr för Norden och Benelux. Hon kommer även att ingå i Akamais ledningsgrupp.

– Jag är väldigt glad över att kunna tillträda den här tjänsten och bli en del av ett spännande företag med en så stark plattform. En viktig del av mitt arbete blir att öka marknadens förståelse för vad Akamai står för. Akamai är inte bara en aktör för innehållsleverans eller en leverantör av produkter för webbprestanda, det är framför allt en plattform som företag kan använda för att förverkliga sina digitala visioner och flytta sina data och interaktioner avsevärt närmare slut­användaren, säger hon.

Tieto prisar säkerhetschef

För fjärde året i rad delar konsultbolaget Tieto ut priset Årets it-kvinna, vilket tillfaller en kvinna som driver jämställdhetsfrågor och gör skillnad. Årets vinnare är Carolin Runnquist, chef för Cyber Security på PWC, som fick ta emot sitt pris under Universum Talent Award den 3 oktober.

Carolin Runnqvist, Årets it-kvinna 2018
Carolin Runnqvist (till vänster), Årets it-kvinna 2018.

– I år fick vi många nomineringar med goda exempel på kvinnor som kämpar varje dag för att få fler att lyckas. Det var inte något enkelt arbete, men Carolin Runnquist framstod som det självklara valet, säger Charlotte Levert, hr-chef på Tieto.

Prismotiveringen lyder: ”Carolin Runnquist visar att det går att utmana rådande strukturer med tydliga mål och därmed få in fler kvinnor i it-branschen. Carolin har skapat sig en position och mandat att förändra. Hon är en förebild genom sitt ledarskap och sitt mod. Årets it-kvinna 2018 har »grit«, karaktärs­styrka och långsiktiga mål i fokus”.

– Jag är väldigt glad och stolt över att ha blivit vald till Årets it-kvinna. Jag tycker att detta pris skapar förebilder som, på ett konkret sätt, kan framhäva alla duktiga kvinnor som finns i it-branschen. Arbetet med jämställdhets­frågor är inget tidsbestämt projekt. Jag tror att jag fick priset just för att jag jobbar med dessa frågor på alla nivåer inom företag. Det är viktigt! Från lednings­gruppen till det dagliga jobbet i verksamheten. Jag lyfter fram kvinnor i alla lägen, säger vinnaren själv om sin utmärkelse.

Läs också: De kan bli Årets CIO 2018

Han tar över Cinode

Anders Hagberg är ny vd på Cinode, vars molntjänst siktar in sig på att hjälpa konsult­företag att bli mer framgångs­rika. Han kommer närmast från rollen som säljchef.

– Jag är mycket glad och stolt över våra fantastiska medarbetare och vårt grymma erbjudande. Tillsammans med lednings­gruppen är jag taggad att leda accelerationen av Cinode till en global och skalbar tjänst som verkligen berör hela konsult­branschen, säger han.

Anders Hagberg
Anders Hagberg, Cinode

– Cinode befinner sig i ett mycket spännande skede och satsar nu stenhårt på fortsatt tillväxt. Med Anders bakgrund inom business acceleration, finansiering och försäljning kommer vi nu att fortsätta accelerationen, säger styrelseordförande Mark Kantor.

Hon får nyckelroll på Postnord

Isabelle Baumann har utsetts till ny chef för Business Innovation and Technology inom affärs­området Ecom & Logistik på Postnord. Rollen täcker verksamheten i hela Norden och hon tillträdde sitt nya jobb den 1 oktober. Uppdraget nu blir att vidareu­tveckla de digitala tjänster som Postnord erbjuder, men också att genom teknik och innovation skapa nya affärer, produkter och tjänster som gör vardagen smidigare för våra kunder och konsumenter.

– Samhällsförändrande drivkrafter som e-handel och teknikutveckling innebär enorma möjligheter för Postnord. Jag kan inte tänka mig ett mer spännande jobb än att få vara i Nordens största logistik­företag i den här rollen just nu, säger Isabelle Baumann, som närmast kommer från en chefsroll för Postnord Insight inom Strategy & Commercial Exellence.

Isabelle Baumann
Isabelle Baumann, Postnord.

Hon kommer även att vara medlem i ledningsgruppen för affärsområde Ecommerce & Logistics och rapportera till Tim Jörnsen, som är chef för affärsområdet.

– Jag vet att Isabelle med sitt breda logistikkunnande, goda affärssinne och starka driv kommer att bidra mycket till utvecklingen av vår logistikaffär, och jag välkomnar henne varmt, säger Tim Jörnsen.

Ska leda My FC:s sälj

Ville Lejon-Avrin är ny tillförordnad försäljnings- och marknads­direktör på My FC. Han kommer närmast från mobil­operatören Tre, där han under de senaste sex åren innehaft ett flertal roller, alla kopplade till hårdvaru­portföljen och dess tjänster samt erbjudanden. Han har tidigare arbetat bland annat för Nokia och Phone House.

– Det är jättespännande att få vara på plats i det här grymma teamet. My FC befinner sig i framkanten av teknikutvecklingen, och nu ligger fokus på försäljning och genomförande saker jag brinner för, säger han.

Ville Lejon-Avrin
Ville Lejon-Avrin

– My FC befinner sig i framkanten av teknik­utvecklingen, och vi är ett uttalat kompetens­företag. Individer med tung erfarenhet och absolut fokus på uppgiften är en förutsättning för vår fortsatta expansion och utveckling. Både Ville är erkänt duktig inom sitt segment och jag har stort förtroende för hans kunskap och genomförande­förmåga, säger Björn Westerholm, vd för My FC.