Som vi skrev i juli gav EU-kommissionen Google böter på fem miljarder dollar för att ha missbrukat sin dominerande ställning på smartphones, genom att tvinga smartphone-tillverkare att förinstallera Google-appar som Chrome och Sök.

Redan i samband med detta hintade Googles vd Sundar Pichai om att företaget kanske inte längre kan tillhandahålla Android gratis för smartphone-tillverkarna.

Nu meddelar Google att de ska börja ta en licensavgift från mobiltillverkarna som vill förinstallera apportföljen med till exempel Docs, Youtube och Gmail, och de ska därutöver erbjuda separata licenser för Sök och Chrome. Det här rapporterar nyhetskanalen CNBC.

Läs också: Candy Crush-Kings galna siffror efter flytten till Googles moln

Google ska också ta bort restriktionerna för de mobiltillverkare som säljer modifierade eller styckade versioner av det mobila operativsystemet.

Tidigare har Google bundit samman en portfölj av elva olika appar som mobiltillverkarna har fått förinstallera om de vill licensiera deras appbutik Play. Men i juli slog EU fast att den här paketeringen var konkurrenshämmande – och tvingade in konsumenterna i Googles sökmotor och försvagade konkurrerande apptillverkare.

På tisdagen uppgav Google i en bloggpost att de kommer att erbjuda separata licenser för Sök och Chrome, och en licens för portföljen av appar som Maps, Gmail och Docs. Det innebär att om mobiltillverkare vill förhandsinstallera de här apparna så måste de betala en avgift, även om det inte konkretiseras hur stor denna är.

Google uppger att den här licensavgiften ska kompensera för utvecklingen av Android, som de erbjuder som en gratis open source-plattform. Licenserna för Chrome och Sök kommer inte att ha någon avgift.

Även om Google inte tjänar pengar direkt på Android så genererar det annonsintäkter genom Sök, men också genom Chrome, Maps och Gmail, både med annonser i de här apparna och genom att använda data som de samlar in från användare för att bättre kunna rikta annonser över sina plattformar.

Läs också: App-glappet växer: Apples intäkter dubbelt så så stora som Googles

”Eftersom förinstallationen av Google Sök och Chrome tillsammans med våra andra appar hjälpte oss att finansiera utvecklingen och den fria distributionen av Android, så ska vi introducera en ny betald licensöverenskommelse för smartphones och plattor som skeppas inom det europiska ekonomiska samarbetsområdet”, skriver Hiroshi Lockheimer som är plattformschef på Google.

Googles tidigare avtal med smartphone-tillverkare förhindrade dessa att sälja modifierade version av Android om de vill använda deras app-portfölj, men företaget ska nu låta tillverkarna att bygga styckade versioner för smartphones som säljs inom EES.

De här förändringarna träder i kraft den 29 oktober och gäller bara telefoner inom EES.