Det var vid konferensen Wired 25 Summit som Googles vd Sundar Pichai för första gången talade öppet om företagets arbete med att ta fram en sökmotor som möter den kinesiska regimens krav på censur, rapporterar Mashable.

– Det visar sig att vi kommer att kunna erbjuda svar på 99 procent av alla sökningar, säger han.

Sundar Pichai var tydlig med att Google har för avsikt att fortsätta med projektet, kallat Dragonfly, och pratade om att företagets uppgift är att förse alla med information. Som exempel talade han om att en sökning på ”cancer­behandlingar” kan ge falsk information i sökresultaten med de tjänster som finns i Kina i dag.

Google lämnade Kina för åtta år sedan i protest mot just censuren och misstankar om data­intrång från den kinesiska staten.

I dag är det i princip omöjligt för vanligt folk att använda Google i Kina. Tillsammans med Facebook, Twitter och Instagram blockeras de av den enorma brandvägg som byggts upp och som kallas The Great Firewall. Ingen information om politisk opposition eller yttrande­frihet tillåts och händelser som massakern vid Himmelska fridens torg 1989 går inte att läsa om.

Den plattform som Google nu testar blockerar, enligt uppgift till BBC News, vissa sajter och sökningar på sådant som är relaterat till mänskliga rättigheter och religion.

Läs också: Läckta dokument avslöjar: Google böjer sig för Kinas censurkrav

Dragonflyprojektet har fått kritik från medborgar­rätts­grupper. När planerna läckte ut i augusti sa Martin Löwdin Fällman från människo­rätts­organisationen Civil Rights Defenders till IDG.se att han oroades över att en censurerad sökmotor kan göra det ännu svårare för människorättskämpar att nå ut.

– Det får effekt för människo­rätts­försvarare och försvårar deras arbete. De måste kunna vara med i processer och ta del av till exempels FN:s arbete. Nu blir det svårt att kommunicera både inom och utom landet. Det är skadligt för rörelsen.

Även en del Google-anställda är upprörda över Dragonfly-projektet och fruktar att de oavsiktligt arbetat med teknik som kommer att hjälper Kina undertrycka yttrande­friheten.

Och från Vita huset kommer också skarpa invändningar. Vicepresidenten Mike Pence har nyligen uppmanat Google att omedelbart avsluta arbetet med Dragonfly eftersom det kan ”stärka kommunist­partiets censur och äventyra de kinesiska användarnas integritet”.

Plattformen har ännu inte godkänts av de kinesiska myndigheterna.