Sedan i somras har Apple, Amazon och Googles hälsoteknikföretag Verily alla anställt hjärtspecialister, noterar CNBC.

Nyhetssajten konstaterar att det självklart kan vara ett sammanträffande – men drar slutsatsen att det snarare handlar om att just kardiologi, den gren inom medicin som sysslar med hjärtat, är ett av de första områden som man satsar på.

Apple och Verily är redan inne och nuddar vid området – Apples smarta klocka har en ekg-funktion som kan upptäcka oregelbundenheter i hjärtrytmen och Verily har tagit fram en klocka för klinisk forskning som också kan följa hjärtrytm och puls.

Amazons planer på hälsoområdet är lite mer oklara men det finns en forskargrupp på företaget som sysslar med olika hälsoprojekt, bland annat ska det röra sig om cancerforskning.

Att de stora it-jättarna just spanar in hjärtmedicin som ett prioriterat område är inte så konstigt. Hjärt- och kärlsjukdom är bland de allra vanligaste dödsorsakerna i världen och dessutom sysslar hjärtläkare också med vanliga problem som högt blodtryck.

Läs också: Googles AI kan berätta om du har hjärtproblem genom att kolla dig i ögonen

Många hjärtläkare är även experter på sådant som träning och nutrition eftersom det påverkar hjärt- och kärlsjukdom.

Allt detta går att koppla till it-jättarnas ambition att skapa appar för friskvård – till Google Fit, Apple Watch och Amazons röstassistent Alexa.

Enligt Apple blev de tagna på sängen av hur mycket människor faktiskt använde den pulsmätare som fanns med i deras första Apple Watch-modell. Exempelvis har en del användare upptäckt att de har en oregelbunden hjärtrytm.

– Helt ärligt så blev vi överraskade av den enorma mängd av brev och mejl som vi fått där bara en enkel pulsmätare haft sådan påverkan på människors liv. Det har inspirerat oss och vi vill göra mer, säger Apples operativa chef Jeff Williams till CNBC.


Boka din plats till It i vården-dagen den 11 december – Sveriges viktigaste mötesplats för digitalisering i vården. »