Som Computer Sweden skrev tidigare i veckan uppgav Amazons vd Jeff Bezos under Wireds konferens i veckan att det är en del av en företagsledares jobb att fatta även impopulära beslut, som att arbeta med militären.

Bakgrunden är amerikanska försvarsdepartementet Pentagons stora upphandling av molntjänster, kallad Jedi, som nu går in i sitt slutskede. Det är en affär som är värd 10 miljarder dollar.

En dag senare förklarade en anonym anställd på Amazon på forumet Medium varför de här besluten kan vara impopulära. Det skriver nyhetssajten The Verge.

I ett offentligt brev så uttrycker den anonyme anställde oro över Amazons ansiktsigenkänningsverktyg. Den här produkten har uppmärksammats sedan i maj, då det avslöjades att företaget erbjöd den till polisorganisationer, vilket har väckt oro för medborgerliga friheter.

"Vi vet att Bezos är medveten om dessa problem och det branschövergripande samtalet som pågår just nu", skrev medarbetaren. "På scenen erkände han att de stora teknikleverantörernas produkter kan missbrukas, även utnyttjas av diktatorer. Men snarare än meningsfullt förklara hur Amazon kommer att agera för att förhindra den dåliga användningen av sin egen teknik, så föreslog Bezos att vi väntar in samhällets "immunförsvar".

Det här är inte första gången som anställda på de stora teknikleverantörerna uttrycker oro för hur tekniken används. Även en Microsoft-anställd har på samma forum haft synpunkter på företagets intresse för samma affär, Jedi-kontraktet.

Och tidigare i år har Google-anställda protesterat mot företagets inblandning i ett kontroversiellt Pentagon-projekt, kallat Project Maven, där Google bidrog med artificiell intelligens. Protesterna ledde till att Google drog sig ur samarbetet.

Byt erfarenheter inom programmering med branschkollegor på Code Night #13 - Säkerheten sitter i koden. Läs mer och boka din plats här