För två år sedan var de svenska cheferna generellt nöjda med sina arbetsplatser och låg i Europas toppskikt. Men det var då det. Nu är vi i botten, bara ynka 41 procent av cheferna är nöjda med sin arbetsplats i dag.

Det visar en undersökning som Cornerstone och IDC gjort bland 1 900 it- hr- och verksamhetschefer i 14 europeiska länder.

De har inte fått den direkta frågan om huruvida de är nöjda med sin arbetsplats utan siffran baseras på ett genomsnitt av de som svarat ”håller helt med” på frågan om de är stolta över sin organisation, kan tänka sig att rekommendera sin arbetsgivare till andra och om deras arbetsplats är attraktiv.

Läs också: Svårt att jobba i öppna kontorslandskap? Här är skygglapparna som löser problemet

För svensk del uppger 46 procent av cheferna att de är stolta över sin arbetsplats och 43 procent att de kan rekommendera sin arbetsgivare till andra. Den svagaste länken är huruvida de ser sin arbetsplats som attraktiv – bara 33 procent tycker att den är det.

Och Stefan Robsén ansvarig för Cornerstone On Demand i Norden tror att det går att koppla siffrorna till den pågående digitaliseringen.

– Kraven på snabb digitalisering kombinerat med högkonjunktur leder till rekordlåg arbetslöshet och stora kompetensbrister inom vissa nyckelområden, vilket sätter ytterligare press på medarbetarna. Det är inte alls omöjligt att det är resultatet av det vi ser i årets siffror, säger han.